Presedintele rus Vladimir Putin a reamintit lumii de "machismul" sau la actualul summit APEC de la Beijing, in urma unui gest politicos din punct de vedere al conduitei europenilor, dar absolut inacceptabil pentru chinezi. El a pus o patura pe umerii Primei Doamne a Chinei, Peng Liyuan, in timp ce presedintele chinez, Xi Jinping, era antrenat int-o discutie cu omologul sau american Barack Obama, potrivit The Straits Times, citat de Agerpres.

Vladimir PutinFoto: Captura YouTube

O inregistrare video, difuzata de televiziunea de stat chineza CCTV de pe stadionul construit pentru Jocurile Olimpice din 2008, unde participantii la summit au fost invitati sa admire focuri de artificii, il arata pe presedintele chinez adancit intr-o discutie cu Barack Obama, purtata prin intermediul unui translator. Doamna Peng Liyuan sta asezata de partea stanga a sotul sau, iar langa ea se afla liderul rus Vladimir Putin, care si-a anuntat in vara divortul de sotia sa Liudmila.

Potrivit inregistrarii, Putin a scos de sub masa o patura de culoare cafenie si a pus-o pe umerii Primei Doamne a Chinei, pe stadion fiind o temperatura scazuta, judecand dupa cum sunt imbracati invitatii. Ei au schimbat si cateva vorbe, dar nu se stie ce si-au spus.

Vladimir Putin a incalcat regula nescrisa a diplomatiei 'de a nu atinge niciodata sotiile diplomatilor', scrie publicatia The Straits Times. Situatia este cu atat mai grava, cu cat s-a intamplat in China si a implicat o femeie chineza.

A incercat liderul rus sa adauge putina caldura in relatiile Rusiei cu China sau si-a manifestat esenta de Don Juan? Observatorii au pareri impartite in aceasta privinta. Cert este insa ca populatia chineza manifesta o sensibilitate extrema fata de atingere.

Un chinez va evita intotdeauna sa fie atins de o persoana necunoscuta, mai ales de un strain. Unele agentii de turism isi avertizeaza clientii inainte de a pleca in China ca locuitorilor acestei tari nu le place contactul tactil, iar femeile chiar simt repulsie fizic fata de orice semn de atentie tactil.