La caderea Zidului Berlinului, in seara de 9 noiembrie 1989, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, se afla "ca in fiecare joi seara" la sauna in Berlinul de Est si visa sa guste stridiile din Berlinul de Vest, relateaza AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

"Cea mai puternica femeie din lume", care conduce prima economie europeana de noua ani facea una dintre activitatile preferate ale germanilor iarna. "Joia, intotdeauna mergeam la sauna cu un prieten", a povestit cancelarul unor elevi din Berlin.

In perioada respectiva, Merkel, care a crescut in Germania de Est, era fizician la Academia de Stiinte din Berlinul de Est. In varsta de 35 de ani si divortata de primul sau sot, Merkel traia intr-un apartament de doua camere in cartierul Prenzlauer Berg.

Inainte de a merge la sauna, in acea noapte, Angela Merkel a sunat-o pe mama sa, care locuia la 80 de km de Berlin. Ea auzise ca est-germanii sunt liberi sa calatoreasca. Zidul era pe cale sa cada, dar in acele ore confuze nimanui nu ii venea sa creada.

"Nu am inteles cu adevarat ce ziceau", a povestit Merkel.

Familia sa credea ca este "o gluma". Daca Zidul cade intr-o zi, Angela Merkel se gandea ca o va duce pe mama sa sa "manance stridii la Kempinski", un hotel de lux din Berlinul de Vest.

Inainte sa inchida telefonul, cancelarul german i-a spus mamei sale "Atentie mama, se va intampla ceva azi".

In timp ce Angela Merkel se bucura de sauna, istoria facea un pas inainte. Atunci se deschidea primul punct de trecere dintre Est si Vest. Lumea sarbatorea sfarsitului unei lumi divizate de al Doilea Razboi Mondial.

Pe drum spre casa "am vazut oameni care mergeau" catre punctul de trecere situat la cateva sute de metri distanta.

"Nu o sa uit niciodata, era ora 22:30 sau 23 sau poate chiar un pic mai tarziu", a detaliat Merkel. "Eram singura, dar am urmat multimea [...] si deodata ne-am trezit pe partea de Vest a Berlinului".

In acea seara, Angela Merkel, care ajunsese deja in Vest, bea prima sa bere din Germania de Vest intr-un apartament in care nu cunostea proprietarii.

"Imi amintesc ca era o bere la doza si nu eram obisnuita".

Angela Merkel renunta repede la fizica pentru a incepe o cariera politica. In 1990 devine membru al Uniunii Crestin Democrate, iar in ianuarie, obtine primul sau post ministerial.

Dar, Angela Merkel nu si-a indeplinit niciodata visul: "N-am mai mancat stridii la Kempinski cu mama mea".