Mii de oameni din jurul lumi au distribuit pe retelele de socializare fotografia "ingerului din Kobane" (Rehana), o luptatoare kurda care a devenit simbolul rezistentei impotriva Statului Islamic. Potrivit zvonurilor, ea a ucis aproximativ 100 de luptatori ai Statului Islamic, relateaza BBC.

RehanaFoto: Captura YouTube

Lumea inca observa orasul Kobane din nordul Siriei. Luptatorii kurzi de aici, sustinuti de atacurile aeriene ale unei coalitii internationale, se lupta cu Statul Islamic. Dar, cu toate acestea, imaginile din interiorul orasului Kobane sunt greu de obtinut, accesul jurnalistilor fiind limitat. In ciuda acestui impediment, povestile de pe retelele de socializare, care transforma luptatorii in legende, au inceput sa se inmulteasca.

Niciuna dintre aceste legende nu a ajuns atat de populara precum povestea lui "Rehana".

Mii de utilizatori au distribuit fotografia cu Rehana pe Twitter si pe Facebook, iar povestile vorbesc de curajul sau si se invart in jurul ideii ca aceasta a ucis un numar mare de luptatori ai Statului Islamic.

De unde a aparut aceasta fotografie si cand a fost realizata?

Rehana a fost fotografiata la un eveniment din Kobane pe 22 august, cu luni inainte ca imaginea sa sa devina populara. Aceasta era la o ceremonie pentru voluntari si purta o uniforma in stil militar.

Jurnalistul suedez Carl Drott a fost singurul ziarist international din Kobane la acel moment si a schimbat cateva cuvinte cu Rehana inainte de ceremonie.

Carl Drott spune ca femeia nu era de fapt luptatoare in prima linie, ci un voluntar al fortelor de politie. Jurnalistul considera ca este putin probabil ca aceasta sa fi ucis un numar atat de mare de luptatori din randul Statului Islamic

"A venit la mine si mi-a spus ca a studiat dreptul in Aleppo, dar ca Statul Islamic i-a ucis tatal si asa a decis sa se alture fortelor. Am incercat sa vorbesc cu ea si dupa, dar nu am putut sa o gasesc sau sa ii aflu numele", a precizat Drott.

In ziua urmatoare, imaginea cu Rehana a fost postata pe blogul "Bijikurdistan", care sustine luptatorii kurzi din Kobane. Atunci a ramas neobservata, dar la o luna distanta poza a fost distribuita pe Twitter de catre un site de stiri din regiune kurda.

Pe data de 5 octombrie, pe retelele de socializare au aparut zvonuri referitoare la moartea sa. Un utilizator popular de Twitter din Arabia Saudita a postat o imagine pentru cei 200.000 de fani ai Rehanei si a scris ca o femeie kurda a fost decapitata de Statul Islamic.

Aparitia unui tweet, care a fost distribuit de 5500 de ori, a provocat aparitia unei povesti internationale. Acesta spunea "Rehana a omorat peste 100 de teroristi ISIS in Kobane. Redistribuiti si faceti-o faimoasa pentru curajul sau".

Asa a apaurt Ingerul din Kobane.

"Ea i-a captivat pe toti cu ochii ei frumosi si parul sau blond. Are foarte multi fani. Toata lumea cu care vorbesc o admira pentru ca ea simbolizeaza tot ceea ce vrem sa vedem. Ca femeile si barbatii se unesc impotriva fortei barbare din regiune", a scris bloggerul kurd Ruwayda Mustafah.