Calugarii de la Manastirea Valaam, unul dintre locurile preferate ale lui Vladimir Putin, vor sa se specializeze in branzeturi exotice italiene. Astfel de delicatese au disparut de pe rafturile din intreaga Rusie in august, dupa ce guvernul a introdus o interdictie asupra importurilor de produse alimentare din tarile occidentale care au impus sanctiuni asupra Moscovei in urma crizei din Ucraina.

In aceasta saptamana, manastirea, situata in apropiere de Sankt Petersburg, a publicat poze cu Parintele Agapy, care efectua o vizita fabricilor de branza din Italia. Imaginile il aratau pe calugar, in hainele sale negre, alaturi de echipamentele de producere a mozzarellei.

Mihai Shishkov, purtator de cuvant al manastirii, a declarat pentru The Telegraph ca staretul a impus aceasta vizita dupa ce lacasul a achizitionat masini de prelucrare a laptelui si a branzei de la o companie italiana.

"Parintele Agapy a facut un curs despre diferitele tipuri de branza italiana, iar acum ii va invata si pe ceilalti calugari si vom avea propria noastra fabrica de branza", a spus Shishkov.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei, viziteaza in mod frecvent Manastirea Valaam, care este considerata un far al ortodoxiei ruse. Calugarii de aici detin o mica turma de vaci, o podgorie si culturi de cartofi.

"Cea mai mare parte din branza produsa va fi pentru uz intern, pentru calugari si calatori, dar este posibil sa vindem o cantitate mica", a precizat purtatorul de cuvant.