Papa Francisc a permis pentru prima oara inchirierea Capelei Sixtine pentru un eveniment privat al unei companii, iar suma castigata va fi oferita unor organizatii de caritate care lucreaza cu persoanele sarace si fara adapost, relateaza The Telegraph.

Capela SixtinaFoto: Captura YouTube

Concertul, care va avea loc in Capela Sixtina sambata, va fi vizionat de un grup de 40 de turisti care s-au inscris intr-un tur exclusiv al Italiei, organizat de Porsche.

Dar, atunci cand afacerea fara precedent a fost anuntata, Vaticanul a specificat ca va limita numarul de vizitatori la sase milioane, pe fondul temerilor ca frescele vor fi afectate de respiratia si transpiratia persoanelor care se afla inauntru.

Vaticanul nu va divulga suma pe care o va castiga in urma evenimentului, dar turul de 5 zile al Romei, organizat de Porsche Travel Club, costa pana la 5000 de euro de persoana, adica un pret total de 200.000 de euro.

Participantilor le este promis "un concert magnific in Capela Sixtina, cu frescele pictate de Michelangelo". Concertul va fi sustinut de un cor al Acaademiei di Santa Cecilia din Roma.

Invitatii vor participa apoi la "o cina de gala" in mijlocul Muzeelor Vaticanului, "inconjurati de capodopere realizate de artisti de renume mondial, precum Michelangelo si Raphael".

"Este un eveniment unic in viata. Va fi punctul culminant al calatoriei", a spus purtatorul de cuvant al Porsche Travel Club.

Papa este hotarat sa utilizeze comorile de patrimoniu cultural ale Vaticanului in beneficiul celor nevoiasi. La scurt timp dupa ce a fost ales in martie anul trecut, Papa a cerut "o Biserica saraca pentru cei saraci".

Directorul administrativ al Muzeelor Vaticanului, Paolo Nicolini, a precizat ca firmele precum Porsche vor dona o suma de bani pentru utilizarea Capelei Sixtine, iar banii vor fi dati unor organizatii de caritate alese de Papa.

"Este o initiativa care va sprijini proiectele de caritate ale Papei. Se adreseaza companiilor mari, care prin plata unei taxa, pot contribui la activitatile de binefacere", a adaugat acesta.

Capela Sixtina a mai fost folosita pentru organizarea unor concerte, dar acestea erau private, disponibile doar pentru membrii Bisericii, inclusiv evenimente organizate in onoarea Papei Ioan Paul al II-lea sau a Papei Benedict.

Aceasta este prima data cand Capela, care a fost construita de Papa Sixtus IV intre 1473 si 1484, este inchiriata de catre o companie pentru un eveniment comercial.

Vaticanul nu a precizat daca va incheia acorduri similare si cu alte companii.

Restrictia vizitatorilor la sase milioane pe an ar putea insemna introducerea unui sistem bazat pe rezervari.