Un om de afaceri din Scotia, care in timpul liber cauta comori cu detectorul de metale, a gasit una dintre cele mai mari comori vikinge: peste 100 de obiecte ce ar valora un milion de lire de sterline. Printre obiecte se numara un vas din aliaj de argint construit in perioada carolingiana, foarte probabil cel mai mare vas din acea vreme descoperit vreodata.

Scotianul Derek McLennan are autorizatie pentru a folosi detectorul de metale si in timpul liber cauta comori in regiunea Dumfries and Galloway. In ziua cu pricina se simtea rau si nu avea de gand sa iasa din casa, insa a facut-o fiindca era cu doi prieteni care l-au motivat sa iasa pe teren.

Cu ajutorul detectorului a gasit un obiect care in prima faza nu l-a incantat, el crezand ca e o lingura fara importanta arheologica. Insa cand a luat obiectul in mana si-a dat seama ca e o decoratiune de peste o mie de ani vechime. Curiozitatea fiindu-i starnita, arheologul amator a continuat si a gasit cea mai importanta comoara vikinga de pe teritoriul Scotiei: 100 de obiecte din diverse materiale, datand din secolele IX si X.

Faptul ca obiecte diferite erau adunate in acelasi loc lasa de banuit ca cineva le-a ascuns cu gandul de a reveni la ele, insa acest lucru nu s-a intamplat.

Vikingii sunt celebri pentru raidurile sangeroase pe care le-au facut in Scotia incepand cu secolul VIII, dar sunt faimosi si pentru obiectele extrem de frumoase create. Comoara gasita cu detectorul cuprinde un crucifix mare din argint, dar si un vas din aliaj de argint care avea capacul intact, lucru foarte rar.Astfel de vase erau de mare valore, fiind transmise din generatie in generatie in familie.

Comoara este importanta fiindca da detalii despre cum era viata acum 1.000-1.100 de ani, o perioada foarte tulbure din istoria Scotiei.