Schimbarile climatice au un impact puternic asupra morselor din Pacific. In trecut, morsele foloseau gheata formata pentru a se odihni, dar acum, cand verile arctice s-au incalzit si gheata s-a erodat, acestea au inceput sa esueaze pe tarm in numar record. The National Oceanic and Atmospheric Administration a observat si fotografiat aproximativ 35000 de morse care s-au adunat pe o plaja din Alaska.

35000 de morse pe o plaja din AlaskaFoto: Captura YouTube

Adunaeea morselor pe tarm este un fenomen care acompaniaza pierdea gheturilor pe timp de vara din cauza incalzirii climei. Morsa de Pacific isi petrece iernile in Marea Bering. Femelele nasc pe gheata si o folosesc ca pe o platofrma pentru a ajunge la melci, scoici si viermi de pe platoul continental. Spre deosebire de foci, morsele nu pot inota la nesfarsit si trebuie sa se odihneasca. Morsele isi folosesc coltii ca sa se "tarasca" sau ca sa se prinde de banchizele de gheata, informeaza Slate.

"Aceste animale au ramas practic fara gheata in larg si nu au alta solutie decat sa vina la mal", a explicat pentru The Guardian Chadwick Jay, cercetator ecologist in Alaska. Acesta a precizat ca migratia morselor a fost cauzata de schimbarile climatice.

Grija principala a expertilor a fost evitarea unei busculade, un risc foarte mare atunci cand morsele sunt adunate intr-o multime numeroasa. In plus, o alta problema este ca morselor le este foarte greu sa vaneze de pe plaja.