Muzicianul israelian Omar Saad a fost in inchisoare de sapte ori. Omar are varsta de 18 ani si pentru ca face parte din populatia druzilor este obligat sa serveasca in armata israeliana IDF, spre deoserbire de alti arabi israelieni. Muzicianul, care canta la viola, este momentan in turneu in Marea Britanie cu cei trei frati. El spune ca se considera palestinian, acesta fiind motivul pentru care nu vrea sa se alature armatei.

Omar canta in cvartetul GalieeFoto: Captura YouTube

"Am prieteni in Cisiordania si in Gaza. Cant acolo, am o familie de muzicieni acolo. Nu vreau sa fiu parte din armata care ia parte la ocupatie sau la abuzurile fata de drepturile omului", a spus Omar pentru The Independent.

In timp ce unii israelieni incearca sa evite serviciul militar obligatoriu prin simularea unei boli fizice sau mintale, Saad spune ca nu vrea sa minta.

"De ce ar trebui sa ma prefac ca sunt nebun doar pentru a trai o viata normala? Sunt complet normal. Am vise, am muzica, dar nu vreau sa fiu intr-o armata care ocupa teritoriile unde sunt oamenii mei", a adaugat acesta.

"In noaptea in care am implinit 18 ani, m-au sunat cei de la armata si mi-au spus ca data de recrutare este pe 4 decembrie 2013. Le-am spus ca voi fi acolo si voi declara ca refuz sa servesc. Asa ca, pe 4 decembrie 2013 m-am prezentat si mi-am declarat refuzul. Apoi, m-au pus in inchisoare. Am fost in inchisoare de sapte ori, de fiecare data pentru 20 de zile, cu exceptie ultimei dati cand am primit 40 de zile", a povestit Omar.

"Cand am absolvit mi-am vazut prietenii in facultate. Pe mine m-am vazut in inchisoare".

Dupa ce a petrecut 40 de zile in inchisoare, Omar a dezvoltat probleme severe la ficat.

Cauza lui Omar Saad a fost preluata de mai multe campanii, atunci cand a fost inchis, inclusiv de catre Amnesty International. El este acum intr-un turneu in Marea Britanie cu cvartetul Galiee. Fratii sai, Mostafa si Ghandi, canta la vioara, iar sora lor Tibah canta la violoncel

Cei trei frati sunt mai mici decat Omar, iar el spune ca acestia isi vor lua propria decizie referitoare la armata atunci cand vor implini 18 ani. Dar, pentru moment, se concentreaza pe muzica, dupa un an traumatizant.

"Eu nu ma pot imagina pe mine fara muzica. Cand aud muzica simt ceva special. Oamenii sunt diferiti, dar cred ca muzica exista in toate fiintele umane. Atunci cand auzim muzica ne conectam unul cu celalalt. In ceea ce ma priveste, cred ca muzica este cea mai puternica modalitate prin care ne putem face auzit mesajul", a precizat Omar.