In ciuda controalelor riguroase, se pare ca utilizarea telefoanelor mobile in Coreea de Nord a devenit atat de raspandita incat mass-media de stat a inceput sa publice recomandari cu privire la manierele cu care trrebuie folosite, scrie BBC.

Un articol dintr-o revista de cultura trimestriala spune ca raspandirea telefoanelor mobile a atras de la sine "o tendinta de neglijare a etichetei vorbitului la telefon in randul unor oameni", potrivit agentiei sud-coreene Yonhap.

"Vorbitul cu voce tare sau cearta prin intermediul telefonului, in spatii publice unde sunt mai multi oameni, demonstreaza un comportament nepasator si nepoliticos", scrie revista.

Pentru a reduce "palavrageala" inutila, oamenii ar trebui sa se prezinte atunci cand raspund la telefon, chiar daca in general telefoanele mobile arata numele celui care suna. De asemenea, articolul sugereaza ca ar trebui sa va prezentati de indata ce raspundeti la telefon pentru a-l scuti pe interlocutor de prezentare.

De la infiintarea primei retele de telefonie mobila din Coreea de Nord, in 2008, numarul abonatilor a crescut la peste doua milioane. Cu toate acestea, apelurile internationale nu sunt permise, iar dreptul de proprietate asupra telefoanelor mobile este restrictionata, accesul fiind permis doar elitelor.