Guvernele din Europa doresc sa gaseasca o solutie pentru a rezolva problema cresterii somajului. Dar, in partile cele mai afectate ale Uniunii Europene, ratele somajului continua sa urce, iar retorica nu rezolva nimic, scrie The Guardian. Cu toate acestea, intr-un colt din Italia, un primar crede ca a gasit raspunsul. Valter Piscedda, primarul de centru-stanga din Elmas, un orasel din apropierea capitalei Sardiniei, Cagliari, vrea sa plateasca rezidentii sa plece.

Consiliul Local va plati cursurile de engleza a 10 someri din oras si le va rezerva un bilet ieftin de avion, ca sa isi gaseasca locuri de munca in alte parti ale Europei.

"Acest lucru este mai presus de toate o idee nascuta din bun simt si experienta. In ultimul an si jumatate, in special in ultimele luni, am vazut oameni tineri care sunt disperati in cautarea lor pentru un loc de munca, in fiecare zi. Unii cauta aici si cer ajutor ca sa il gaseasca aici. Altii au incercat totul si sunt atat de descurajati incat nu mai vor sa stea si sa astepte. Ei vor sa mearga si sa castige experienta de munca si de viata in strainatate", a spus Piscedda.

"Deci, rationamentul meu a fost urmatorul: aranjez tot ce pot aranja, astfel incat cei care vor sa castige experienta in strainatate sa poata sa fac acest lucru", a adaugat primarul.

Pe masura ce economia nationala continua sa se clatine, Sardinia, impreuna cu o mare parte din sudul si centrul Italiei, se confrunta cu un somaj ridicat, cu o rata a somajului de 17,7% in al doilea trimestru al acestui an, potrivit Institutului National de Statistica. Mai mult de 54% dintre persoanele cu varsta sub 25 de ani nu au un loc de munca.

Pentru programul "Adesso Parto" (n.red. Acum plec), Consiliul Local din Elmas a alocat 12.000 de euro, iar sistemul va functiona pe principiul "primul venit, primul servit". La program pot aplica persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 50 de ani.

Daca aplicantul nu are loc de munca si a trait in oras timp de trei ani, este eligibil. Acesta nu trebuie sa aiba studii superioara, iar venitul anual nu trebuie sa depaseasca 15.000 de euro.

Piscedda, care este membru al Partidului Democrat al prim-ministrului Matteo Renzi, nu crede ca faciliteaza un exod de creiere. Acesta este de parere ca oamenii pe care ii trimite in strainatate s-ar putea intoarce si ii vor oferi "de 100 de ori mai mult".

"Este un program pentru cei care nu au alte resurse: este o ultima sansa. Le ofera demnitatea de a nu fi nevoiti sa ia bani imprumut de la un prieten sau sa impovareze familia", a spus primarul.