Primul concert live al unei trupe care canta doar la instrumente printate 3D a avut loc la Universitatea din Lund din Suedia. Trupa a inclus o toba, clape si doua chitare, toate fiind printate 3D de catre profesorul Olaf Diegel. Membrii formatiei sunt studenti la Academia de Muzica Malmo din cadrul universitatii.

Chitara printata 3DFoto: Lund University

"Imprimarea 3D imi permite sa fac forme complexe care sunt imposibil de realizat in alt mod. Eu pot adapta instrumentele pentru muzicienii care doresc ca acestea sa aiba anumite caracteristici", a explicat Diegel.

Diegel foloseste imprimante 3D de la mijlocul anilor '90, dar a inceput sa printeze instrumente muzicale in urma cu doi ani. Acesta spune ca vrea sa atraga atentia asupra faptului ca tehnologia are aplicatii in viata reala, dincolo de prototipuri.

In domeniu medical, imprimarea 3D este deja folosita pentru proteze de sold sau aparate auditive.

Diegel spune ca proiectul incepe sa castige increderea comunitatii muzicale.

"Muzicienii sunt foarte creativi, dar si foarte conservatori, asa ca reactiile lor au fost interesante. La inceput, s-au apropiat suspiciosi de ceea ce este in esenta o chitara de plastic. Apoi, cand au cantat la ea, au fost uimiti ca suna ca o chiatara electrica de intalta calitate", a declarat Diegel.