Un grup de sapte tineri iranieni, care au creat si au jucat in propria lor versiune a melodiei "Happy" a lui Pharrell Williams, au fost condamnati la 6 luni de inchisoare cu suspendare si 91 de lovituri de vici, relateaza The Independent.

"Happy" in TeheranFoto: Captura YouTube

Cei sapte prieteni au fost arestati in mai dupa ce au postat videoclipul pe Youtube.

Tinerii au fost obligati sa recunoasca public si sa isi ceara scuze pe postul national de televiziune inainte sa fie eliberati pe cautiune. Seful politiei a spus ca video-ul este "un clip vulgar", care "degradeaza castitatea publica".

Farshid Rofugaran, avocatul celor sapte tineri, a declarat pentru publicatia IranWire ca sase dintre acestia au fost condamnati la 6 luni de inchisoare si la 91 de lovituri de bici. Al saptelea, regizorul videoclipului, a primit un an de inchisoare si 91 de lovituri de bici. Sentintele sunt suspendate pentru o perioada de trei ani.

"O sentinta cu suspendare devine nula dupa o anumita perioada de timp", a spus Rofugaran.

"Cand este o pedeapsa cu suspendare, verdictul nu este pus in aplicare, dar daca in aceasta perioada de timp acuzatii realizeaza o infractiune similara, acestia sunt supusi pedepsei legale", a explicat acesta.

Anuntul arestarii celor sapte tineri, la inceputul acestui an, a declansat valuri de critici si l-a determinat pe artistul Pharrell Williams sa scrie pe Twitter ca este "mai mult decat trist ca acesti copii au fost arestati pentru ca incercau sa raspandeasca fericirea".

"Am vrut sa spunem lumii ca capitala Iranului este plina de oameni tineri, plini de viata, si sa schimbam imaginea dura si aspra pe care lumea o vede la stiri", a spus Neda, una dintre protagonistele videoclipului.

Aceasta a spus ca toti au aratat produsul finit parinitlor, care au fost mandri si preocupati in aceeasi masura.

Potrivit avocatului, cei sapte tineri sunt incantati ca sentintele au fost date cu suspendare si stiu ca acestea pot fi acceptate sau atacate.

"Arestarea oamenilor pentru ca danseaza intr-un videoclip, tribut pentru un cantec numit , duce lucrurile la un nou nivel de ironie neagra, chiar si pentru autoritatile autoritare ale Iranului", a declarat Champa Patel de Amnesty International UK.