Cimpanzeii si oamenii au o trasatura comuna: ambii sunt criminali innascuti, potrivit oamenilor de stiinta. Dovezile sugereaza ca cimpanzeii au o tendinta aproape psihopata fata de violenta, care nu este rezultatul interventiei omului. O teorie larg raspandita este ca cimpanzeii sunt violenti unii cu ceilalti doar atunci cand oamenii le perturba habitatul. Studiul, publicat in revista Nature, arata ca acest lucru nu este adevarat. In realitate, cimpanzeii se lupta si omoara pentru a obtine ceea ce vor si pentru "a elimina rivalii", spun autorii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Grupurile concurente de animale merg la razboi pentru resurse, teritoriu, mancare sau parteneri. Exact ca in cazul conflictelor intre oameni, cand de cele mai multe ori cel nevinovat este victima, scriu autorii, citati de The Independent.

"Aceasta este o intrebare importanta la care trebuie sa gasim raspunsul corect. Daca folosim cimpanzeii ca un model pentru a intelege violenta oamenilor, trebuie sa aflam ce determina violenta la cimpanzei", a explicat Dr. Michael Wilson de la Universitatea din Minnesota.

O echipa formata din 30 de cercetatori recunoscuti in domeniu a analizat cinci decenii de date de la 18 cimpanzei si de la patru situri din estul, vestul si centrul Africii. Atacatorii erau de obicei haitele de masculi, in timp ce victimele erau in mare parte masculi si sugari care apartineau de alte grupuri. In unele cazuri au fost ucisi puii, iar mamele crutate, chiar daca acestea se aflau la mila atacatorilor.