Arheologii rusi au descoperit langa Omsk, in Siberia, o armura din oase de elan, caprioara si cal confectionata de oamenii din Epoca Bronzului acum patru milenii. Armura a fost ingropata probabil ca parte a unui ritual, iar piesa este, cum spune un arheolog, "mai pretioasa decat viata" fiindca era incredibil de construit in acele timpuri indepartate, scrie The Siberian Times.

Siberian timesFoto: Captura The Siberian Times

Armura din oase a fost construita intre 1.900 si 1.500 i Hr si a fost apoi ingropata la doi metri sub pamant langa raul Irtysh in regiunea Omsk.

O astfel de armura era greu de realizat in acele vremuri si ar fi putut apartine numai unui razboi fruntas sau unui sef de trib. Armura ar fi oferit protectie impotriva armelor vremii: sageti din os si bronz sau cutite si topoare din bronz.

Misterul la care arheologia nu are cum raspunde este legat de motivul pentru care armura a fost ingropata si nu se poate banui decat ca a fost un ritual. Armura ar fi putut fi ascunsa in ideea de a fi dezgropata dupa un timp, insa imbinarile armurii nu ar fi rezistat mult timp in pamant.

Armura ar fi putut fi un cadou, o prada de razboi sau un produs rezultat din comert. Era mai pretioasa decat viata, fiindca iti salva viata", spune Boris Konikov, curator al operatiunilor de excavare.

Armura a fost gasita in numeroase fragmente inserate in bucati de sol, astfel ca procesul de restaurare in laborator va fi dificil.