Campionul paralimpic sud-african Oscar Pistorious a fost declarat vineri vinovat pentru ucidere din culpa, dupa ce judecatoarea Thokosile Masipa de la Inalta Curte din Pretoria a exclus incadrarile de crima cu premeditare si crima cu intentie in cazul mortii iubitei sale, Reeva Steenkamp. Dupa sase luni chinuitoare si epuizante de proces, acestea sunt evenimentele cheie din timpul celui mai mare proces din istoria Africii de Sud post-apartheid, scrie The Independent.

HotNews.roFoto: Hotnews

1 Pistorius pledeaza nevinovat

Oscar Pistorius pledeaza nevinovat in fata tuturor acuzatiilor in prima zi a procesului. El pretinde ca moartea Reevei Steenkamp a fost o greseala si ca a crezut ca pe partea cealalta a usii de la baie se afla un intrus.

2. Primul martor povesteste despre "tipetele ingrozitoare"

Fosta vecina a lui Pistorius, Michelle Burger, a spus instantei ca a auzit "tipetele teribile ale unei femei" venind din casa atletului, in noaptea respectiva. Aceasta a spus ca tipetele au devenit din ce in ce mai intense, iar ulterior a auzit focuri de arma. Avocatul atletului a spus ca Burger "nu este sigura" de ce a auzit si ca declaratia sa dinaintea procesului contrazice afirmatiile din sala de judecata.

3. Mama lui Steenkamp face declaratii

In timp ce mama Reevei, June, nu a vorbit in sala de judecata, aceasta a vorbit cu jurnalistii la inceputul procesului. Aceasta a spus ca vrea sa il vada pe Pistorius in sala pentru ca vrea sa se asigure ca atletul stie ca ea este acolo si isi reprezinta fata.

4. Un martor sustine ca a fost intimidat

Martorul Charl Johnson a spus instantei ca a primit mesaje intimidante dupa ce numarul sau de telefon a fost facut public in sala de judecata. Johnson a declarat ca unul dintre mesaje spunea "De ce minti in sala de judecata? Stim ca Oscar nu a omorat-o pe Reeva. Nu este in regula, omule".

5. Pistorius vomita din cauza dovezilor "dureroase"

6. Gafele politiei, expuse

Un fost politist, care ajunsese primul la locul crimei, a spus ca unul dintre ofiteri a manipulat arma lui Pistorius fara sa poarte manusi. Acest incident a oferit apararii motiv sa se indoiasca de investigatia politiei.

7. Pistorius depune marturie in sala de judecata

Pistorius depune marturie in sala de judecata, pentru prima data. Vocea sa tremura atunci cand isi cere scuze familiei Steenkamp pentru actiunile sale.

"Nu a existat niciun moment de cand s-a intamplat aceasta tragedie in care sa nu ma gandesc la familia dumneavoastra. Ma trezesc in fiecare dimineata si voi sunteti primii oameni la care ma gandesc, primii oameni pentru care ma rog...Eu doar voiam sa o protejez pe Reeva. Va promit ca atunci cand a mers in pat in acea noapte, s-a simtit iubita", a spus Pistorius.

8. Apare un video in care Pistorius impusca un pepene

Acuzarea arata un video in care Pistorius trage intr-un pepene, intr-un poligon, atletul comentand ca pepenele a fost "mai moale decat creierul".

9. Procesul este oprit pentru evaluarea psihiatrica

Procesul ia o pauza pe data de 12 mai, dupa ce un expert propune ca Pistorius sa fie evaluat psihiatric pentru ca ar putea suferi de tulburare de anxietate. Procesul este reluat pe 30 iunie, dupa ce un grup de psihiatri concluzioneaza ca Pistorius nu sufera de nicio boala mentala.

10. Un expert declara ca handicapul lui Pistorius "il face vulnerabil"

Expertul medical Wayne Derman a spus ca din cauza handicapului lui Pistorius si a vulnerabilitatii sale, raspunsul intial la pericol este de a lupta, mai degraba decat de a fugi. Acesta a declarat ca Pistorius a avut "un raspuns exagerat de ", adaugand ca "Ai paradoxul unui individ care este extrem de capabil si un individ care este semnificativ handicapat".

11. Pistorius este acuzat ca este un "martor inselator si ingrozitor" in argumentele de inchidere

Avocatul apararii Barry Roux a spus instantei ca atletul "a construit" o teama exagerata de criminalitate si a cedat in acelasi mod in care o victima a violentei domestice ar fi reactionat in urma anilor de abuz.

Procurorul Gerrie Nel a acuzat atletul ca este "un martor inselator si ingrozitor", sustinand ca a modificat constant versiunea sa a evenimentelor.