Prestigioasa universitate americana Harvard a primit cea mai mare donatie din istoria sa, 350 de milioane de dolari, de la unul din fostii sai elevi, originar din Hong Kong si care astazi este multimilionar, relateaza AFP.

Donatia record din partea lui Gerald Chan este destinata Facultatii de Sanatate Publica de la Harvard. Fondurile stranse vor fi folosite in cercetarea pandemiilor precum Ebola sau pentru abordarea problemelor umanitare, cum ar fi saracia si daunele colaterale de razboi, se arata in articolul din Harvard Crimson.

Aceasta este cea mai mare donatie primita vreodata de Universitatea Harvard si a treia de la nivel mondial, dupa miliardul de dolari primit de Universitatea Vedanta din India si cele 600 de milioane de dolari oferiti pentru Institutul de Tehnologie din California.

"Sunt legat de Harvard de peste 40 de ani si chiar cred ca Facultatea de Sanatate Publica are o voce unica, care ar trebui sa fie auzita mai clar", a spus Gerald Chan intr-un interviu.

Ca o recunoastere a donatiei generoase, Universitatea a redenumit scoala "Harvard T.H. Chan School of Public Health", in cinstea tatalui multimilionarului, care a murit.

"Suntem onorati sa primim o donatie individuala atat de importanta, la 378 de ani de cand exista Harvard", a declarat Julio Frenk, decan al Scolii de Sanatate Publica, afirmand ca acest castig ar finanta "prioritatile actuale, iar aceste prioritati actuale vor evolua pentru ca sanatatea publica este un sector foarte dinamic".

Facultatea de Sanatate Publica de la Harvard a fost fondata in 1913. Aceasta a avut 1193 de studenti in 2013, inclusiv 402 straini.

Castigatorii a doua premii Nobel au stat pe bancile Scolii de Sanantate Publica de la Harvard: Thomas Weller (pentru medicina in 1954) si Amartya Sen (pentru economie in 1998), potrivit site-ului universitatii.