​Autoarea seriei Harry Potter, JK Rowling, care a facut o donatie de un milion de lire sterline campaniei pentru mentinerea Scotiei parte a Regatului Unit al Marii Britanii, isi apara pozitia din nou, afirmand ca nu a donat banii “pentru interesul propriu”, ci pentru ca ii “pasa foarte mult de oamenii care se afla in acelasi loc unde eram eu in trecut. Lor li se cere sa joace un joc fara sa li se spuna regulile. Si daca iese prost, vor plati”, noteaza The Guardian.

J.K. RowlingFoto: Captura YouTube

In ultimele zile, scriitoarea si-a reiterat loialitatea, spunandu-le celor 3,65 de milioane de fani ca va vota "Nu", chiar daca ea crede ca "ii va fi foarte bine" si intr-o Scotie independenta.

"Nu ma bazez pe unul dintre cei mai mari angajatori care spune ca va pleca din tara. Eu nu ma mai bazez pe beneficii. Daca economia noastra se va prabusi pentru ca ramanem fara petrol, familia mea va fi bine. Dar, asta nu e valabil pentru toti cei carora le este vanduta ideea ca vom fi un hibrid fabulos dintre Norvegia si Arabia Saudita...o utopie socialista unde petrolul va curge pentru totdeauna", a scris Rowling.

Daca raspunsul populatiei la referendumul privind independenta Scotiei va fi "Da", autoarea a scris: "sper ca totul va iesi exact asa cum promite Alex Salmond, pentru ca iubesc tara asta", adaugand ca trebuie ca "oamenii sa fie inaintea steagurilor", ca e nevoie de "raspunsuri, nu slogane", de "motive, nu de vorbe aruncate", de "unitate, nu de dusmanie".

Rowling a postat tot pe Twitter o lista cu 12 citate ale liderilor mediului de afaceri si ale liderilor mondiali, care resping independenta Scotiei. Lista, 12 Powerful Quotes From Business And World Leaders Rejecting Scottish Independence, publicata in Forbes o include si pe autoarea seriei Harry Potter.

In eseul sau, Rowling spune ca "cu cat ascult mai mult "campania DA", cu atat ma ingrijorez mai mult cu privire la minimizarea si chiar negarea riscurilor. De fiecare data cand sunt aduse in discutie problemele mari- dependenta noastra de veniturile din petrol daca devenim independenti, ce moneda vom folosi, daca vom fi in UE- intrebarile rezonabile sunt ingropate de acuzatii alarmiste.

Sustinerea lui JK Rowling pentru campania Better Together (n.red. Mai Bine Impreuna) vine dupa ce peste 1300 de personalitati culturale, de la autori la muzicieni, si-au declarat sprijinul pentru independenta Scotiei.

"Credem ca Scotia poate si trebuie sa fie o tara independenta", au scris autorii Irvine Welsh, Kathleen Jamie si Alan Warner, intr-o scrisoare difuzata de National Collective.

"Credeam ca cultura Scotiei va inflori, orice ar fi, dar independenta politica le va oferi cetatenilor Scotiei oportunitatea de a construi o tara mai buna, atat din punct de vedere social, cat si politic", au adaugat acestia.