Doi barbati americani, care au petrecut 30 de ani in inchisoare pentru viol si crima, au fost eliberati dupa ce testele ADN au dovedit nevinovatia acestora.Henry McCollum, in varsta de 50 de ani, si fratele sau vitreg Leon Brown, in varsta de 46 de ani au fos condamnati in 1984 pentru violul si uciderea unei fetite in varsta de 11 ani. Cei doi frati sunt bolnavi mintal, noteaza BBC.

Henry McCollum si Leon BrownFoto: Captura YouTube

Noile dovezi ADN de la locul crimei, analizate recent, au implicat in caz un alt barbat, care este in inchisoare pentru o infractiune similara.

Un judecator a ordonat eliberarea imediata a celor doi frati, dupa ce comisia de ancheta a descoperit ca niciuna dintre dovezile ADN nu au putut fi legate de Collum sau de Brown.

"Acest caz este o tragedie care a afectat profund nu numai vietile celor implicati, dar si sistemul nostru de justitie, din Carolina de Nord".

Crima din 1983

Trupul Sabrinei Buie, in varsta de 11 ani, a fost gasit in 1983, in apropiere de orasul Red Springs din Carolina de Nord. Aceasta fusese violata, iar ulterior ucisa.

McCollum and Brown, care aveau varsta de 19, respectiv 15 ani, au fost ridicati de politie cateva saptamani mai tarziu. Nu a existat nicio dovada fizica care sa ii lege pe acestia de crima.

McCollum a marturisit crima dupa 5 ore de interogatoriu intens, fara prezenta unui avocat sau al unui membru al familiei.Fratele sau a semnat, de asemenea, o marturisire scrisa de catre politie.

Cei doi si-au retras marturiile la proces, afirmand ca acestea au fost facute sub presiune. Dar, in ciuda unui caz slab, fratii au fost gasiti vinovati si condamnati la moarte.

Sentinta lui Brown a fost ulterior redusa la inchisoare pe viata, fiind acuzat de viol, dar lui McCollum i-a ramas condamnarea la moarte, timp de 3 decenii.

In anii ce au trecut de la confesiunile lor false, cei doi frati au continuat sa isi sustina nevinovatia si au facut mai multe contestatii.

In 2010, Innocence Inquiry Commission din Carolina de Nord a preluat cazul si a descoperit dovezi noi pe care echipa de avocati nu reusise sa le obtina la momentul condamnarii.

Eliberarea celor doi frati

Dovezile nu au descoperit nicio legatura dintre cei doi frati si victima, dar l-au implicat pe Roscoe Artis, in varsta de 74 de ani, care locuia in apropiere de locul in care a fost gasita victima.

Desi acesta nu era suspect in cazul original, Artis a fost gasit vinovat pentru violul si uciderea altei fete, in circumstante similare, la mai putin de o luna dupa moartea Sabinei Buie.

Dupa eliberarea de saptamana aceasta a celor doi frati, avocatii le-au multumit celor care au muncit pentru a le corecta greselile.

"Este inspaimantator ca sistemul nostru de justitie a permis ca doi copii, bolnavi mintal, sa mearga la inchisoare pentru o crima pe care nu au comis-o, iar apoi sa sufere acolo timp de 30 de ani", a declarat avocatul Ken Rose.

"Este imposibil de exprimat in cuvinte prin ce au trecut acesti doi barbati si cat de multe au pierdut", a adaugat aceasta.