Unele parti din regiunea Xinjiang, din nord-vestul Chinei, ofera bani cuplurilor interetnice, cu scopul de a asimila minoritatea uigurilor, diferita din punct de vedere cultural, scrie The Guardian. Orasul Qiemo a anuntat lansarea initiativei la sfarsitul lunii august, numind-o un "mare pachet cadou aniversar". Acest pachet va fi oferit cuplurilor in cadrul carora un membru face parte dintr-o minoritate etnica, iar celalalt este chinez han.

Pachetul include plati anuale in valoare de 10.000 de yuani (1200 de euro) pentru cuplurile interetnice in timpul primilor cinci ani de casatorie, precum si subventii pentru locuinte, sanatate si educatie, potrivit unui comunicat de pe site-ul orasului Qiemo.

"Grupurile etnice sunt diferite doar pentru ca au o limba si obiceiuri diferite, dar avem acelasi cer albastru deasupra capului, acelasi teren fertil sub picioare si aceeasi dragoste in inimile noastre", a declarat Yasen Nasi'er, secretar adjunct al comitetului Partidului Comunist din comuna Qiongkule.

"Cred ca casatoriile intre grupurile etnice reprezinta o fundatie a culturii chineze si vor intari expresia concreta a schimbului, asocierii si amestecului tuturor grupurilor etnice", a adaugat acesta.

Un oficial al orasului a confirmat implementarea politcii: "Acest lucru are menirea de a promova unitatea etnica- este cel mai important aspect", a declarat oficialul.

Xinjiang este cea mai mare provincie din Chinei.

Minoritatea uighiurilor este un grup etnic predominant musulman, vorbitor de limba turca. Atunci cand trupele chineze au preluat controlul Xinjiang-ului in 1949, chinezii han reprezentau doar 6% din populatia totala. Astazi, acestia reprezinta mai mult de jumatate.

In timp ce casatoriile interetnice sunt destul de comune in China, acestea sunt destul de rare intre uiguri si chinezi han, ceea ce sublineaza diferentele culturale, religioase si lingvistice profunde dintre cele doua grupuri. Orasele din regiune sunt adesea impartite, chinezii han frecventand magazine si restaurante diferite fata de uiguri.