Organizatia Natiunilor Unite avertizeaza ca planeta ar putea fi cuprinsa de inundatii, furtuni si valuri mistuitoare de caldura in urmatoarele patru decenii, anuntul facand parte dintr-o serie de prognoze meteo imaginare lansate la summit-ul ONU privind schimbarile climatice, relateaza The Guardian.

Prognoza meteo din viitorFoto: Captura YouTube

"Miami South Beach este sub apa", spune un meteorolog intr-o prima prognoza din seria "rapoarte meteo din viitor", care este transmisa in 2050.

Organizatia Meteorologica Mondiala, care a invitat prezentatori de televiziune celebri pentru realizarea video-urilor care vor aparea inainte de summitul din 23 septembrie, a spus ca scenariile sunt imaginare, dar realiste pentru o lume care continua sa se incalzeasca.

Un meteorolog din Zambia descrie un val de caldura sever, iar un prezentator american spune "Mega-seceta din Arizona a provocat un alt deces".

Altii arata schimbari extreme. Un prezentator bulgar arata o harta rosie cu temperaturi de 50 de grade.

"Schimbarile climatice afecteaza vremea pretutindeni. O face mai extrema si tulbura tiparele stabilite. Asta inseamna ca vor fi mai multe dezastre, mai multa incertitudine", a declarat secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

Ban a cerut liderilor lumii sa faca "promisiuni indraznete" pentru a lupta impotriva schimbarilor climatice.

Summit-ul este menit ca un pas important spre o intelegere dintre aproape 200 de natiuni, stabilita pentru sfarsitul lui 2015, pentru incetinirea fenomenului de incalzire globala.

Un raport al ONU de anul trecut a concluzionat ca este posibil in proportie de 95% ca activitatile umane, mai degraba decat variatiile naturale ale climei, sa fie principala cauza a incalzirii globale.