Un al doilea grup de indieni amazonieni, care nu au avut pana acum contact cu lumea exterioara, au aparut in apropierea granitei cu Brazilia si Peru, sporind temerile ca triburile izolate sunt alungate de pe pamanturile lor si amenintate cu disparitia.

Grupul de 24 de barbati, femei si copii au abordat oficiali guvernamentali din Brazilia, dupa ce au fugit de atacurile din Peru. Momentan, acestia se odihnesc la o baza guvernamentala braziliana de pe raul Xinane.

"Sunt trist sa vad ca rudele mele necontactate sunt amenintate cu exterminarea si ca Peru a esuat sa isi asume responsabilitatea", a declarat Nixiwaka Yawanaw, un indian din Amazon, din statul Acre.

"Atat autoritatile braziliene, cat si cele din Peru, trebuie sa ofere fondurile necesare pentru a-i proteja cat inca mai este timp, altfel un alt popor nevinovat va fi starpit in fata publicului international", a adaugat acesta.

Survival International, care militeaza pentru protejarea terenurilor locuite de "persoane necontactate" (definite ca persoane care nu au niciun contact cu societatea actuala dominanta), estimeaza ca exista aproximativ 100 de triburi necontactate in intreaga lume, relateazaThe Telegraph.

Potrivit FUNAI, Departamentul pentru populatiile indigene din Brazilia, 77 din aceste triburi necontactate sunt in Amazon.

Cea mai recenta aparitie a membrilor triburilor vine la mai putin de doua luni dupa ce un grup de indieni "izolati", fara contact cu lumea exterioara, a iesit din padurea amazoniana pentru a intra in contact pasnic cu indienii Ashaninkas din nordul Braziliei.

"Majoritatea batranilor au fost masacrati de catre non-indienii din Peru, care au tras in ei cu arme de foc si le-au incendiat casele", a declarat un interpret care a lucrat cu primul grup.