Presedintele iranian Hassan Rouhani a felicitat-o pe castigatoarea medaliei Fields ("Premiul Nobel" al matematicii) prin postarea unei fotografii pe Twitter in care Maryam Mirzakhani are capul descoperit. Miscarea lui Rouhani poate fi interpretata ca o declaratie politica puternica, scrie The Independent.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tweetul presedintelui iranian, prezinta un colaj cu doua imagini ale lui Maryam, in varsta de 37 de ani, atat cu val (asa cum este impus de legea iraniana), cat si cu capul descoperit.

Maryam Mirzakhani este prima femeie care a castigat medlia Fields, infiintata incepand cu anul 1936.

Felicitarile presedintelui au fost redistribuite de 2217 de ori, multi dintre utilizatorii retelei de socializare salutand decizia acestuia.

Un jurnalist al Channel 4 News International a spus ca tweetul presedintelui este "uimitor".

Desi femeile sunt obligate prin lege sa poarte val in public in Iran, in ultimile luni a existat o campanie online, realizata de generatiile mai tinere, care incurajeaza imbracamintea mai lejera si fara val.

Anul trecut, presedintele Rouhani, care este aspru criticat de catre radicalii de dreapta pentru atitudinea sa moderata, a spus ca "Daca o femeie sau un barbat nu se conformeaza regulilor noastre in ceea ce priveste imbracamintea, virtutile acestora nu ar trebui sa fie puse sub semnul intreabrii... Din punctul meu de vedere, multe femei din societatea noastra, care nu respecta legile noastre referitoare la hijab (n.red. valul care acopera capul femeilor) sunt virtuoase. Ar trebui sa punem accentul pe virtute".

Dupa alegerea sa, anul trecut in iunie, Rouhani s-a ciocnit adesea cu radicalii, avand in vedere ca acesta cauta sa adopte o atitudine mai moderata decact cea a presedintelui Mahmoud Ahmadinejad.

Profesoara la Universitatea Stanford (California), Maryam Mirzakhani, nascuta in 1977 la Teheran, si care a obtinut doctoratul la Harvard in 2004, impartaseste medalia Fields 2014, atribuita la fiecare patru ani, cu alti trei matematicieni.