Un studiu realizat de expertii in activitati de spionaj din capitala Austriei, arata ca cel putin 7000 de agenti lucreaza sub acoperire in Viena. Ca tara neutra, Viena a fost un centru al spionajului in timpul Razboiului Rece, scrie The Telegraph. De neegalat ca "loc de joaca" in timpull Razboiului Rece, Viena s-a dovedit a fi un nou inceput pentru spioni, chiar si dupa prabusirea blocului sovietic.

VienaFoto: Hotnews

De la atacurile teroriste din 2001 asupra Statelor Unite, orasul a fost, de asemenea, un important teatru pentru interesele concurente din Orientul Mijlociu.

Potrivit lui Emil Bobi, autorul cartii Die Schattenstadt (The Void), istoria spionajului din Viena, subterfugiul sponsorizat de stat poate fi observat inca din vremea Imperiului Austro-ungar.

Legile tarii nu au fost actualizate, in ciuda prabusirii imperiului, a celor doua razboaie mondiale si a Razboiului Rece. Ca urmare, singurele activitati de spionaj ilegale in Austria sunt cele care tintesc secretele statului austriac.

"Fiecare al doilea diplomat din Viena poate fi legat de agentiile de informatii din tara. Fiecare ambasada este supraaglomerata cu personal", a explicat Bobi.

Gert Rene Polli, fostul sef al Agentiei de combatere a terorismului, a spus ca cifra de 7000 este la nivelul de baza, aceasta mai putand fi suplimentata.

"Asa este viata aici. Este o parte din cultura din Viena. Societatea vieneza este construita pe secrete si oamenii traiesc ca sa aiba secrete. Daca ai un secret in Viena atunci esti cineva", a adaugat Bobi.