Colin Braizer, prezentatorul SkyNews care a devenit tinta unui val de critici dupa ce, intr-o transmisiune televizata directa a rascolit prin bagajele deschise ale victimele accidentului avionului MH17, prabusit joi in estul Ucrainei, isi cere scuze pentru gestul sau intr-un editorial publicat in paginile The Guardian, intitulat "Eroarea mea de judecata". Jurnalistul explica faptul ca, socat de carnagiul pe care l-a vazut la fata locului si incercand sa recastige controlul asupra propriilor emotii si cuvinte, insa a constatat prea tarziu ca a facut o greseala.

Prezentatorul SkyNews uitandu-se prin bagajele victimelor zborului MH17Foto: Captura Youtube.com

Braizier precizeaza nu este prima sa transmisiune live de la o tragedie aviatica, insa de fiecare data la fata locului au intervenit echipele de interventie care au delimitat perimetrul stabilind reguli clare.

"Zona accidentul aviatic MH17 este ca platoul de filmare a unui film de groaza. Exceptand faptul ca filmelor nu li se permite niciodata sa arate ceea ce am vazut noi in weekeend", scrie jurnalistul SkyNews.

"Pe masura de scriu, pot sa simt mirosil mortii care iti intoarce stomacul pe dos si care se mai agata inca de mine. Am vazut corpuri arse inainte (...) insa nimic la aceasta scala", precizeaza autorul.

Braizier arata ca situatia din Ucraina a fost net diferita de alte accidente, fara politie si banda de protectie care sa izoleze zonele esentiale. In schimb, in zona din regiunea Donetsk, "sunt baraje rutiere, facute de adolescenti ursuzi care strang in brate arme AK-47, insa nicio lege sau ordine semnificative. Este o zona de razboi iar barbatii responsabili poarta arme si ranchiuni".

Potrivit autorului, atata lui cat si celorlalti jurnalisti li s-a permis sa mearga in voie in zona accidentului iar "imaginile erau socante. Nu puteam intelege ceea ce vedeam. Corpuri si parti de cadavre peste tot. Mi-am sunat sotia. <>, i-am spus".

Lungile transmisiuni de la fata locului s-au facut fara indicatii de studio, "fara niciun cadru clar de referinta", echipa luand ad-hoc decizia de a nu orienta camera catre zonele in care ar putea fi vazut vreun cadavru.

In ceea ce priveste obiectele personale ale pasagerilor zborului MH17, acestea le-ar fi transmis telespectatorilor dimensiunea tragediei. "Spuneau povestea vietilor - costume de baie, laptopuri, obiecte luate din duty free, carti - stinse intr-o secunda. Imi ofereau fundalul sa intreb de ce victimele erau lasate sa putrezeasca in soare. Alti jurnalisti, precum si alte televiziuni cunoscute, puneau mana pe lucruri cand vorbeau in fata camerelor. Intr-un loc fara reguli, am considerat prosteste asta ca fiind un precedent".

"Si astfel, in timpul acelei transmisiuni de la pranz, am stat deasupra unei gramezi cu obiecte, aratand catre bunurile imprastiate pe pamant. Cu coada ochiului am zarit un recipient roz pentru baut. Arata familiar. Fiica mea in varsta de 6 ani, Kitty, are unul exact la fel.

M-am aplecat si, ceea ce criticii mei de pe Twitter nu au putut auzi - din cauza calitatii sunetului in reluarile de pe internet - este ca mi-am pierdut cumpatul. Este un pacat cardinal in televiziune, cel putin in cartea mea de reguli, sa te podideasca plansul in timpul unei transmisiuni live. M-am luptat pentru autocontrol, negandind prea clar in timp ce faceam asta.

Mi-am dat seama, prea tarziu, ca am depasit linia. Am gandit cu voce tare: <>, o scuza pe moment care a fost citata doar selectiv de catre cei hotarati sa vada in ceea ce am facut un exemplu puternic de rapacitate jurnalistica", incheie Colin Braizer.

Amintim ca postul de televiziune britanic SkyNews s-a lovit de un val de critici dupa ce au aparut imagini care il aratau pe prezentatorul Colin Braizer cautand intr-o valiza de la locul prabusirii cursei MH17.

Intr-o emisiune transmisa in direct duminica, prezentatorul SkyNews, Colin Braizer, a fost aratat pe post cand alegea obiectele (inclusiv un set de chei si o periuta de dinti) din bagajele deschise ale victimele accidentului, spunand "Banuiesc ca nu ar trebui sa facem acest lucru", relala luni The Guardian.

Filmarea a fost intampinata de o furtuna de critici pe internet, iar profesorul media Joe Watson a descris-o ca pe "un moment oribil pentru jurnalism", altii acuzand SkyNews ca a invadat intimitatea persoanelor decedate.