Presedintele Francois Hollande a starnit furia in radul producatorilor de ochelari din Franta, care il indeamna pe acesta sa renunte la designerul danez si sa revina la ochelarii produsi in tara sa, scrie The Telegraph.

Francois HollandeFoto: Agerpres

Presedintele Hollande este indemnat sa renunte la noii sai ochelari cu rama neagra, produsi de danezi, pentru cei "confectionati in Franta", producatorii afirmand ca alegerea sa este lipsita de patriotism, intr-un moment in care guvernul promoveaza produsele Frantei.

Producatorii de ochelari s-au enervat acum doua saptamani cand au observat ca presedintele si-a schimabt vechea pereche de ochelari de marca franceza pentru un produs scandinav.

Directorii companiei Roussilhe i-au trimis lui Hollande o pereche asemanatoare, dar facuti "100% in Franta", cu o eticheta care garanteaza originea acesteia.

Perechea de ochelari a ajuns la presedintele francez alaturi de o scrisoare in care directorii companiei se plangeau de "competitia internationala intensa" cu care se confrunta, accentuand "necesitatea consolidarii produselor locale" si "nevoia pastrarii locurilor de munca, dupa doua decenii de concedieri".

"Prin purtarea ochelarilor nostri, veti deveni un ambasador al ochelarilor francezi in intreaga lumea", au adaugat acestia in scrisoare.

Purtatorul de cuvant al lui Francois Hollande a evidentiat faptul ca ochelarii presedintelui sunt de fapt din Franta si doar ramele sunt straine. Aparent, dupa ce a primit scrisoarea, presedintele francez a telefonat companiei si a comandat inca o pereche de ochelari, de data aceasta de soare.

Ulterior, o alta companie din Franta i-a trimis presedintelui o pereche de ochelari dreptunghiulara, iar acesta a spus ca ii va tine ca "perechea de rezerva".

"Afacerea Ochelarilor" a provocat o reactie dura si din partea observatorilor politici din cauza simbolismului acestui gest.