Copiii de 10 ani ar putea lucra legal in Bolivia in conformitate cu o noua lege ce urmeaza sa fie semnata de catre presedintele Evo Morales in aceasta saptamana. Varsta legala de munca in Bolivia a fost mult timp cea de 14 ani, adolescentii avand, in teorie, restrictii la joburile care le-ar putea pune sanatatea in pericol, noteaza The Guardian. Dar, in ciuda restrictiilor, piata muncii pentru copii este in crestere.

Noul cod pentru baieti, fete si adolescenti mentine varsta minima la 14 ani, dar permite biroului insarcinat cu protejarea copiilor sa ii autorizeze pe cei cu varsta cuprinsa intre 10 si 14 ani sa lucreze independent, iar pe cei cu varsta intre 12 si 14 ani sa lucreze pentru altii.

Indiferent ca acestia curata pantofi la un colt de strada sau colecteaza amenzile intr-un autobuz, copiii care muncesc au devenit o parte foarte vizibila a societatii. Saracia extrema a scazut in Bolivia in ultimii ani, dar ramane o realitate dura pentru aproape 1 milion de persoane care supravietuiesc cu mai putin de 1 dolar pe zi.

In ianuarie, grupuri de advocacy, inclusiv The Human Rights Watch, au adresat o scrisoare presedintelui Morales, obiectand fata de scaderea de varsta propusa.

"In cazul in care copiilor in varsta de 12 ani le este permis sa munceasca, acestia vor pierde educatia in timpul anilor de formare si risca sa fie prinsi in sarcini repetitive, erodandu-si abilitatile si perspectivele de angajare in viitor", se arata in scrisoare.

"Cu aproximativ 850.000 de copii muncitori in Bolivia si doar 78 de inspectori, sarcina de monitorizare pe inspector este deja de 10. 897 de copii".