Atunci cand un eveniment neplacut se produce, suntem tentati sa aflam imediat daca a fost cu intentie sau dintr-o greseala. E cazul banal in care un vecin ne-a ocupat de pilda locul de parcare. A facut-o intentionat, ca sa ne irite sau pentru ca si lui i-a fost ocupat locul de parcare? Mai mult, in cazul in care consideram ca un lucru rau s-a petrecut cu intentie, suntem tentati sa supra-evaluam si pagubele produse. E vorba de prejudecati la mijloc sau de o constructie "defectuoasa" a creierului?

Dorothy in spatiuFoto: Muzart Grafica

NATURA UMANA:

  • Despre epidemii, putin mai altfel. Demult, epidemiile se transmiteau mai greu pentru ca oamenii se deplasau pe jos sau calare. Azi, ne deplasam cu avionul, dar cu toate astea... (un text excelent)

GIFURI, ANIMATII, FOTOGRAFII:

BIOLOGIE, BOTANICA:

  • Cum influenteaza un medicament, viata unei celule din corp? Cum se modifica metabolismul celular ? Pana acum, acestea erau intrebari la care raspunsul era foarte dificil de dat, deoarece celulele sunt " fabrici chimice" extrem de complexe.  O echipa de cercetatori insa a avut ambitia sa raspunda.

TEHNOLOGIE:

VIDEO:

  • Poate levita o broscuta cu ajutorul unui magnet?

  • Cele mai ciudate 10 legi

  • Putem simti cu adevarat temperatura?

  • TED TALKS. James B. Glattfelder: Cine controleaza lumea?

James Glattfelder studiaza complexitatea, faptul ca, de exemplu, un stol de pasari e mai mult decat suma partilor componente. Se pare ca teoria complexitatii poate revela o multime de lucruri si despre functionarea economiei. Glattfelder ne impartaseste un studiu cutezator despre fluxul controlului in economia globala si despre cat de vulnerabili ne face concentrarea puterii in mainile unui numar socant de mic de persoane

Voi ce ati citit interesant in aceste zile?

Care dintre rubrici ati dori sa fie mai cuprinzatoare, mai consistenta?

O saptamana frumoasa tuturor!

Sursa foto articol.