Presedintele Comisiei parlamentare de cod electoral, Sulfina Barbu, a declarat joi ca s-a decis, in cadrul comisiei electorale, sustinerea sistemul de vot mixt, mai exact jumatate dintre mandatele pentru Camera Deputatilor si Senatului vor reveni candidatilor care obtin cele mai multe voturi, iar cealalta jumatate vor fi repartizate prin vot pe lista, informeaza Agerpres.

"In continuare, toti membrii comisiei au mers pe sustinerea acestui vot mixt, au fost de acord ca numarul de parlamentari ar trebui redus, Autoritatea Electorala Permanenta si membrii comisiei vin pentru luni cu propuneri concrete in functie de norma de reprezentare. 50% din mandate sa fie atribuite direct, adica sa fie uninominal majoritar, cine castiga colegiul va lua mandatul, cealalta jumatate sa fie alesi pe o lista votata de catre cetateni si modul de repartizare a mandatului sa se stabileasca pe o formula care sa reflecte cel mai bine numarul de voturi pe care l-a primit fiecare formatiune politica", a spus presedintele comisiei, Sulfina Barbu.

Politicianul PDL a adaugat ca listele pentru cele 50% dintre mandate vor fi nationale, iar una dintre variante a fost ca in fiecare colegiu sa fie votat candidatul uninominal pe acelasi buletin cu lista nationala a partidului pe care il reprezinta.

Sulfina Barbu a precizat ca va fi un singur tur de scrutin si cate un singur buletin de vot pentru candidatii uninominali si pentru liste la Camera Deputatilor si la Senat.

"Impartirea pe colegii se face ulterior, dupa ce adoptam legea, la propunerea comisiei si cu aprobarea Guvernului. Vom merge si pe reducerea numarului de parlamentari, in jur de 300, numarul exact il stabilim luni. Pragul electoral ramane 5%", a mai spus Barbu.

Aceasta a aratat ca, desi sustine Parlamentul unicameral, acest lucru nu poate fi facut decat cu modificarea Constitutiei.