Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat, in sedinta de marti, Strategia de Securitate Cibernetica "care vizeaza implementarea unor masuri de securitate care sa conduca la cresterea nivelului de protectie a infrastructurilor cibernetice in concordanta cu noile concepte si politici din domeniul apararii cibernetice elaborate si adoptate la nivelul NATO si al Uniunii Europene", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, "Strategia de Securitate Cibernetica a constituit un alt subiect care a fost discutat in cadrul sedintei. Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat aceasta strategie care vizeaza implementarea unor masuri de securitate care sa conduca la cresterea nivelului de protectie a infrastructurilor cibernetice in concordanta cu noile concepte si politici din domeniul apararii cibernetice elaborate si adoptate la nivelul NATO si al Uniunii Europene."

In luna ianuarie Kaspersky Lab a dat publicitatii un nou raport de cercetare care identifica o foarte discreta campanie de spionaj vizand tinte din domeniile diplomatic, guvernamental si stiintific din mai multe tari printre care si Romania. Activa de aproximativ cinci ani, campania pare sa se fi derulat cu precadere in tari din Europa de Est, statele din zona fostei URSS, precum si state din Asia Centrala cu scopul de a colecta date si documente secrete de la organizatiile afectate, inclusiv informatii de importanta geopolitica, date de acces in retelele securizate sau clasificate si date din dispozitive mobile si echipamente de retea.

Potrivit SRI, campania de spionaj denumita "Octombrie Rosu" a fost cel mai puternic atac cibernetic la adresa Romaniei in ultimii 20 de ani, SRI identificand entitati cibernetice ostile care urmaresc culegerea de informatii confidentiale inclusiv despre resursele naturale romanesti.

Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Informatica (CERT-RO) a comunicat ca "pe baza informatiilor tehnice furnizate la sfarsitul anului 2012, de catre compania de securitate Kaspersky Lab (...) a identificat, pana in prezent 4 adrese IP in Romania, care au fost victime ale atacului cibernetic 'Octombrie Rosu'".

SRI a informat ulterior ca atacul cibernetic "Octombrie Rosu" mediatizat de catre firma Kaspersky a fost investigat de SRI inca din 2011, iar acesta a vizat accesul la retele informatice de interes national si culegerea de "informatii confidentiale", nu clasificate. Acesta a mai spus ca retelele vizate de atacurile "Octombrie Rosu" apartin "unor institutii guvernamentale, dar si din domeniul privat".