"Vaccinul impotriva virusului AH1N1 nu s-a administrat practic niciodata in Europa pana acum datorita faptului ca metodologia de productie este standardizata, iar in Europa sunt 8 tari care-l produc", spune intr-un interviu HotNews.ro Cristian Vladescu, directorul general al Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar.

1. Este obligatoriu vaccinul impotriva virusul AH1N1? Si daca da, pentru ce categorii de persoane?

Cristian Vladescu: Este recomandabil a fi facut la noi in Romania, in primul rand pentru personalul sanitar si pentru personalul care intra in contact in prima linie cu pacientii sau cu posibilii pacienti, dupa care elevii, studentii, cei care sunt in comunitati si pot transmite foarte usor virusul respectiv. E recomandabil pentru gravide, pentru varstnici. In principiu se accepta cam un sfert din populatie poate fi vaccinata si astfel sa se reduca masiv transmiterea respective afectiuni, in cazul nostru, gripa AH1N1.

2. E bine sa fie vaccinati copiii? Daca da, intre ce varste? Dar nou-nascutii?

Cristian Vladescu: La ora actuala este inca in teste acest vaccin in ceea ce priveste efectele adverse asupra copiilor. Recomandarea este sa fie vaccinati si copiii, nu vor intra in prima categorie copiii mici, din datele existente la ora actuala. Dar gravidele este recomandat sa fie vaccinate de la inceput.

3. Ce trebuie sa faca un cetatean suspect de gripa noua?

Cristian Vladescu: Acolo unde poate, e recomandabil sa ia legatura cu medicul de familie. Daca e suspect, asta inseamna ca are simptomele de care se discuta: tuse, rinoree, ii curge nasul, rosu in gat, dureri articulare, dureri musculare. Ia legatura cu medicul de familie care ii poate recomanda fie sa stea pe o perioada de pana la 7 zile la domiciliu si sa aiba tratament simptomatic: hidratare, sa bea multa apa pentru ca prin febra se dezhidrateaza si asta duce la complicatii in sine, sa ia in functie de ce simptome are tratamentul respectiv, si in principiu, dupa 7 zile la formele usoare si moderate se vindeca si nu mai este nici purtator de virus, deci poate sa intre in contact cu restul populatiei.

La 1-10% din cazuri e necesara internarea, potrivit OMS, este vorba de formele severe cu simptomele exacerbate, cu tulburari de respiratie, acesta fiind un semn la care trebuie sa te prezinti de urgenta la medic sau la camera de garda a unui spital, de preferat un spital de boli infectioase.

4. Cand se face vaccinul?

Cristian Vladescu: Scopul vaccinului este sa previna. Populatia care trebuie vaccinata este populatia care nu s-a imbolnavit, ca sa nu se imbolnaveasca si la randul ei, sa nu transmita virusul pe perioada de contagiozitate. Ca atare, vaccinarea trebuie facuta la persoanele sanatoase, nu la cele care sunt bolnave sau vindecate pentru ca sunt deja imune, au imunitatea capatata.

5. Cum se trateaza aceasta gripa?

Cristian Vladescu: Tratamentele uzuale: antitermice, banala aspirina, izolare, hidratare, atunci cand se ajunge in spital, exista medicatie anti-virala sunt 2 medicamente in uz la ora actuala pe plan mondial, in ultima saptamana a fost aprobat in procedura de urgenta un al 3-lea numai in Statele Unite. Tratamentul propriu-zis al complicatiilor se trateaza la spital, la terapie intensiva, poate necesita inclusiv disnee si insuficienta respiratorie, nu e la indemana cetateanului obisnuit sa se trateze la domiciliu, trebuie sa mearga la spital si acolo in functie de simptomele mai severe sau mai putin severe se trece pe o terapie de genul acesta.

Nu e recomandat sa se faca tratament preventiv cu antivirale, cu cele doua medicamente de care am spus, pentru ca nu ajuta la nimic, nu previn, nu au efect de vaccin. Vaccinul e cel care previne instalarea virozei, gripei respective.

6: In afara de Antigrip, vaccinul produs de Cantacuzino, ce alte vaccinuri mai pot fi folosite? Ce trebuie sa faca cei care intra in posesia unui vaccin procurat din strainatate?

Cristian Vladescu: Acelasi lucru ca la vaccinul de la Cantacuzino. Vaccinul celor de la Cantacuzino este dezvoltat practic, la fel ca celelalte vaccinuri din Uniunea Europeana, pornind de la aceeasi tulpina dezvoltata in timpul verii. Cele cinci luni care au trecut au fost necesare pentru toate testele si pentru multiplicare. Indiferent de vaccin, el are acelasi rezultat. De preferinta, trebuie mers la un medic tocmai pentru a nu exista o contraindicatie, o boala asociata, o stare patologica asociata care contraindica vaccinul respectiv.

7: Persoanele adulte care vor sa-si procure vaccinul, de unde si-l pot lua?

Cristian Vladescu: La ora actuala nu si-l pot procura din Romania fiindca nu este disponibil nu numai pe piata, dar nu este disponibil in sistemul sanitar. Din momentul in care va trece testele, lucru care se va intampla pana la sfarsitul acestei luni, probabil in urmatoarele 10-14 zile, el va fi distribuit prin retelele sistemului sanitar, Ministerului Sanatatii, ramane de vazut daca va fi disponibil si in farmacii, lucru destul de incert acum avand in vedere ca in primul rand trebuie vaccinata populatia aflata la risc.

8: Vaccinul sezonier creste imunitatea fata de AH1N1?

Cristian Vladescu: Nu. Da imunitate fata de tulpinile fata de care e facut. Imunizarea pentru gripa obisnuita o face alt vaccin, n-are nicio legatura cu AH1N1, desi sunt ambele gripe, nu dau imunitate incrucisata. Daca faci unul, nu obtii imunitate pentru ambele tipuri de gripa.

9: Cat de sigur este vaccinul pentru copii?

Cristian Vladescu: Vaccinul in principiu este la fel de sigur ca celelalte tipuri de vaccinuri, am spus ca trece printr-o serie de teste initiale, inlusiv pe subiecti umani. Primul atribut al unui medicament sau vaccin este sa nu faca rau, de-asta dureaza atata punerea lui in uzul publicului.