Ministerul Sanatatii anunta, intr-un comunicat de presa de acum o luna, ca la 1 decembrie incepe campania de vaccinare impotriva virusului AH1N1. Urmeaza sa fie vaccinati, se arata in comunicat, copiii din sistemul de invatamant, femeile insarcinate, cadrele medicale, personalul din cadrul serviciilor esentiale. Este facultativ vaccinul, nu-i asa? Confuzia e data de faptul ca Ministerul nu a precizat nimic in acest sens. Rodica Tanasescu, presedinta Asociatiei Medicilor de Familie, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre campania de vaccinare impotriva virusului AH1N1.

Ce anunta Ministerul Sanatatii in comunicatul din 22 septembrie 2009

  • La 28 octombrie 2009 vor fi finalizate primele serii de vaccin, urmand ca in 21 noiembrie a.c., Agentia Nationala a Medicamentului sa elibereze autorizatia de punere pe piata.
  • Cele 5 milioane de doze de vaccin pandemic pe care Institutul Cantacuzino are capacitatea sa le produca vor fi finalizate la sfarsitul lunii decembrie a.c.
  • Vaccinul va purta numele de CANTGRIP si va fi distribuit numai in retea inchisa, in cadrul campaniei de vaccinare gratuita a Ministerului Sanatatii, campanie care va debuta in luna decembrie a.c.
  • Guvernul Romaniei a aprobat in luna august a.c. un Memorandum care are in vedere infiintarea Companiei Farmaceutice Romane. Compania va ingloba o unitate de elita a productiei de medicamente din Romania, respectiv “Antibiotice” Iasi, impreuna cu unitatea de productie a Institutului “Cantacuzino”, CN “Unifarm”, “Sanevit 2003” Arad si Oficiul Central de Stocare pentru Situatii Speciale.

Rodica Tanasescu este presedintele Societatii Nationale a Medicilor de Familie, presendintele Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti si vicepresedinte la Patronatul Medicilor de Familie Bucuresti.

Posibile intrebari:

  • De ce se stie atat de putin despre acest vaccin?
  • De ce nu explica autoritatile ca acest vaccin este unul facultativ si de ce nu se insista asupra riscurilor, daca exista, si intr-un caz, si in altul?
  • Cum e corelat acest vaccin cu alte campanii de vaccinare, atat la adulti (vaccinul sezonier gripal, pe care l-a anuntat ministerul ca fiind disponibil din 15 octombrie), la copii cu alte vaccinari?