Farmacist Gabriela Manoliu, diriginte Help Net
Farmacist Gabriela Manoliu,
diriginte Help Net
Foto: arhiva proprie

Cea mai buna metoda de a pastra sanatatea pielii tale este sa te feresti de efectele negative ale expunerii solare. Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont, indiferent de varsta.

Protectia solara

Soarele, ca orice stea, emite o cantitate uriasa de energie. Lumina, pe care noi o vedem zilnic este doar o parte infima din aceasta energie. O cantitate mult mai mare din energia pornita de la soare este sub forma undelor UV. Radiatiile ultraviolete au o lungime de unda mai mica decât radiatia din domeniul vizibil (albastru sau violet).

Specialistii clasifica radiatiile UV in trei tipuri: UVA, UVB si UVC.

• UVA – radiatii care nu sunt absorbite de stratul de ozon;

• UVB – radiatii absorbite in cea mai mare parte de stratul de ozon;

• UVC – radiatii complet absorbite de stratul de ozon.

UVA si UVB, care trec prin atmosfera, penetreaza la fel de usor si pielea noastra. Totusi razele UVA sunt considerate de experti mai responsabile de imbatrânirea pielii, de aparitia ridurilor, de cresterea riscului de a face cancer.

Cand razele UV ating pielea, celule reactioneaza imediat. Celule specializate secreta melanina responsabila cu apararea organismului in fata radiatiilor UV. Persoanele cu pielea inchisa la culoare au mai multe celule care produc melanina.

Cu cat soarele, care ne “ataca” pielea, este mai puternic, cu atat se secreta mai multa melanina, care da tenului culoarea acea inchisa, pe care o numim bronz. Daca exageram cu statul la soare apare si o reactie inflamatorie. Pielea se va inrosi si va deveni fierbinte.

Genul acesta de reactie este insotita adesea de senzatia de rau si poate dura chiar 24 de ore. Dupa cateva zile (4-7) pielea afectata se va coji si roseataa va disparea.

Arsurile datorate soarelui sunt arsuri foarte adevarate, care trebuie luate in serios. Daca am sta mai mult in soare puternic am putea chiar ajunge la arsuri de gradul doi, cu basici, deshidratare puternica, febra si greturi.

Chiar daca urmarile unei zile de plaja prelungita, trec relativ repede si le uitam pâna vara viitoare, pielea devine din ce in ce mai sensibila in timp si riscul de a ne confrunta curand cu probleme mai grave (precum cancerul) creste.

Sfaturi: mentine-ti pielea sanatoasa!

Plaja din Vama Veche
Plaja din Vama Veche
Foto: Rompres
Cea mai buna metoda de a pastra sanatatea pielii tale este sa te feresti de efectele negative ale expunerii solare. Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont, indiferent de varsta:

  • Stai departe de soare! In general este important sa eviti soarele intre orele 10:00 si 16:00, cand razele solare sunt cele mai puternice. Nu te lasa pacalita de norisori, caci efectele negative ale radiatiilor UV nu tin cont de prezenta acestora. Nici daca stai in apa nu esti protejata!
  • Foloseste lotiune de protectie solara! Acestea sunt impartite in functie de gradul de protectie pe care il ofera, pe o scara de la 2 la 30. Cu cat au factor de protectie mai mare (SPF) cu atat iti protejeaza mai bine pielea! Cand alegi o lotiune de acest gen prefera pe acelea cu spectru larg de protectie (adica te protejeaza de ambele categorii de raze solare UVA si UVB) si rezistente la apa, cele care nu dispar in momentul in care te racoresti cateva minute in valurile marii.
  • Adapteaza-ti garderoba de vara! O palarie cu bor mai mare iti va proteja capul, gatul, ochii si urechile. Foloseste ochelari de soare care au lentile create pentru a bloca 99 sau chiar 100 % din razele solare. Poarta in zilele cu soare puternic, rochii lungi si vaporoase, din materiale naturale, care te vor proteja de soare fara a te face sa simti ca mori de cald.
  • Fii atenta la schimbarile de pe pielea ta! Studiaza-ti din cand in cand pielea, urmarind schimbari de culoare, de textura, aparitia unor pete sau alunite noi. Daca observi lucruri anormale, mergi urgent la medic. Persoanele in varsta este bine sa mearga la un control dermatologic macar o data pe an.

Ingrijirea pielii trebuie sa fie constanta

Cand ne intereseaza felul in care aratam, in primul rand conteaza modul in care ne ingrijim pielea. Atunci cand radiezi de frumusete si sanatate, varsta devine un detaliu nesemnificativ, in timp ce un ten uscat si fara personalitate poate adauga nedrept cativa ani. Inainte de a cumpara un produs de ingrijire a pielii, este foarte important sa stii mai multe despre ingrijirea pielii.

Ingrijirea tenului / a pielii

  • Specialistii au identificat trei tipuri de piele: uscata, grasa si mixta.
  • Pielea uscata este rezultatul unei secretii insuficiente de sebum, urmarea fiid pierderea elasticitatii si o sensibilitate excesiva la razele soarelui, vant sau temperaturi scazute.
  • Pielea grasa este caracterizat de un aspect lucios si pori deschisi, de un numar mare de puncte negre sau de grasime.
  • Mixta: Pielea normala spre grasa apare in general la persoanele care au pielea normala in zona obrajilor si grasa in asa numita zona T (fruntea, nasul si barbia).  Tenul normal spre uscat este marcat de prezenta pielii grase in zona fruntii, nasului, barbiei si a pielii uscate in zona obrajilor. Este indicata folosirea unor creme si lotiuni adecvate fiecarei zone.

Cea mai mare atentie o necesita ingrijirea unui ten sensibil. Pielea sensibila este ori grasa, ori foarte uscata cu iritatii sau pete rosii. Senzatia de disconfort apare la cea mai mica agresiune externa, uneori chiar si la un machiaj inadecvat. In general este recomandat sa fie evitate machiajele rezistente la apa, care necesita utilizarea unor solventi pentru curatare. Acesti solventi dizolva si tot sebuumul care ar trebui sa protejeze pielea de agresiunile externe. Produsele cosmetice trebuie sa fie bine alese, hipoalergenice, pe cat posibil cu ingrediente cat mai putine (riscul fiind mai mic), fara parfum (acesta fiind alergenic) si cu recomandare pentru ten cu probleme.

Ingrijirea tenului se face zi de zi, dupa o rutina extrem de simpla si eficienta, care nu dureaza mai mult de 10 minute pe zi si care are rezultatele dorite daca sunt alese produsele adaptate nevoilor tenului. Dermatocosmeticele ofera solutii pentru cele mai diverse nevoi speciale ale pielii la orice varsta. Ele inglobeaza experienta si rezultatul cercetarilor celor mai buni dermatologi din intreaga lume si sunt accesibile doamnelor care vor sa aiba in mod eficient grija de sanatatea pielii.

Modificarile pielii odata cu varsta

Corpul nostru, aspectul facial si al gatului se schimba o data cu varsta. Tonusul muscular se pierde si pielea devine flasca. Falcile incep usor sa se lase, contribuind, pentru unele persoane, la aspectul de barbie dubla. Mai mult, creste numarul de pete pigmentate pe suprafata pielii, care se subtiaza, pierde din hidratare si dezvolta riduri.

Schimbarile pielii sunt cele mai vizibile semne de imbatranire. Desi pielea are multe straturi, in mare poate fi divizata in trei parti. Partea de suprafata– epiderma – care contine celule cutanate, pigmenti si proteine. Partea de mijloc - derma – care contine vase de sange, nervi, foliculi de par si glande de grasime. Derma asigura nutrienti pentru epiderma. Fiecare strat contine si un tesut conjunctiv cu fibre de colagen care asigura fermitate pielii si fibre elastice pentru flexibilitate si vigoare.

Schimbarile pielii sunt determinate de factorii de mediu, structura genetica, nutritie. Insa cel mai important factor este expunerea la soare sau la razele UV de la solar. Modificarile din tesutul conjunctiv reduc vigoarea si elasticitatea pielii, proces denumit elastoza, foarte vizibil la persoanele care se expun mult la soare. Vasele sangvine ale dermei devin mai fragile, fapt care favorizeaza aparitia vaselor sparte sau cuperozei.

Pielea matura are probleme specifice determinate de tendinta de uscare excesiva, care apoi duce la accentuarea ridurilor si a trasaturilor fetei. In aceste conditii hidratarea devine o “lege” a ritualului zilnic de ingrijire. Pe cat posibil se vor folosi sapunuri cat mai putin agresive si geluri de curatare a fetei fara alcool, pentru a nu usca si mai tare tenul. Gomajul intra si el la capitolul “obligatii”.

Cu ajutorul acestuia se vor indeparta celulele moarte si va permite cremei o actiune mai rapida. Si pielea corpului are nevoie de hidratare intensa, chiar dupa fiecare dus. Acorda o atentie deosebita picioarelor, mainilor si decolteului, extrem de expuse riscului deshidratarii excesive. Produsele dedicate tenului matur au formule intens hidratante, compensand astfel tendinta naturala de deshidratare, care apare dupa 30 de ani.

A raspuns Gabriela Manoliu - Farmacist Diriginte Help Net