Sommelier roman, absolvent al scolii italiene de sommelieri:

"Imi permit sa afirm ca 80% din vinurile din Romania sunt contrafacute"

de Magda Barascu     HotNews.ro
Luni, 13 aprilie 2009, 1:55 HotFood - Interviuri HotFood

Marian Timofti
Foto: HotNews.ro
"Ma numesc Marian Timofti si sunt plecat din Romania din 1986. Fac meseria de sommelier de vreo 16 ani. Mi-am facut scoala in Italia, m-am indragostit de vinuri in sensul bun al cuvantului. In Italia mi-am dat seama ca o scoala de sommelieri facuta in adevaratul sens al cuvantului, iti schimba modul de gandire despre cum trebuie sa bei si sa mananci in viata.

Daca pana acum in Romania ma adunam cu prietenii in jurul unei damigene si nu ne ajungea, am reusit terminand aceasta scoala sa ma intorc la Iasi si sa tin 4 prieteni de-ai mei "de damigeana" intr-o singura seara in jurul unei singure sticle. Dupa 4 ore, si-au dat seama ca vorbind despre acest vin si degustandu-l, s-au simtit mai bine daca ar fi baut o damigeana. Si i-am intrebat atunci daca le pare rau. Si-au zis nu. De atunci am castigat la Iasi, in orasul natal, un grup de clienti constanti pentru anumite vinuri de o anumita calitate.

Modul de gandire ti se schimba deoarece in scoala ti se predau cursuri despre cum se asezonezi vinul cu mancarea, despre ce trebuie sa bei inainte de masa, spumant sau o franciacorta si sa nu bem o tuica, cum suntem noi obisnuiti.

Sa va spun cum a inceput
Marian Timofti
Foto: HotNews.ro

Intr-o seara eram cu sotia si cu fiul la un restaurant. Era aniversarea sotiei si-am cerut cum cere romanul, sticla de vin cea mai scumpa. Cand am solicitat acea sticla de vin, am vazut acea tresarire in ochii ospatarului care nu poate sa atinga anumite sticle de un anumit nivel. Si-a cerut scuze si a trimis la masa un sommelier. A venit foarte galant imbracat si mi-a explicat ca nu-mi poate servi acel vin. Si-atunci l-am intrebat de ce nu-mi poate servi acel vin, era un vin din crama lor, era restaurantul unui producator de vin si aveau sediul deasupra beciului. 

Si mi-a spus ca nu asta e problema, vinul il au si aici si in crama, problema era ca nu l-am comandat ieri. Vinul acela necesita o pregatire prealabila ca sa poata fi servit . M-am uitat la sotie si i-am zis ca dansul nu stie cate vagoane de vin am baut eu la viata mea si incearca sa ma invete. Probabil ca a inteles sau a intuit ce am spus si a zis: "bine, am sa va desfac sticla cu vin", i-a facut o oxigenare fortata cu un aparat pentru acvarii, bagand un tub in vin si oxigenandu-l cat timp noi am mancat antreurile si felul intai. Tot atunci a cerut permisiunea sa ne asezoneze cate un fel de vin la fiecare fel de mancare pe care l-am comandat. Si am ramas uimit de toata acea seara petrecuta la restaurant.

Cand ne-a servit felul 2 si ne-a dat vinul comandat de mine, mi-a spus ca deja un sfert din calitatile vinului s-au pierdut prin aceasta oxigenare fortata, dar totusi este un vin excelent, ni l-a servit si noi l-am consumat. La final, a venit cu o sticla din acelasi vin inceputa si mi-a spus ca vinul acela fusese comandat cu 2 zile inainte, servit cu o zi in urma de catre cei care l-au comandat, si asta este ceea ce a mai ramas in sticla fara sa-l atinga nimeni. "Este acelasi vin pe care l-ati comandat dumneavoastra, as vrea sa va rog sa-l gustati."

L-am gustat si mi-am dat seama ca ce am baut eu, era un vin de o calitate mai putin placuta decat cel pe care tocmai il bausem, suferise o oxigenare naturala si se simtea diferenta. Asa m-am indragostit eu de vin.

Inainte de masa se bea un spumant care intr-adevar ne deschide pofta de mancare

Ce face o tuica? O tuica bauta inainte de masa, ii trage un pumn in cap ficatului, il face knock-out, dupa care poti sa bagi peste el orice. Iar el va fi obligat in noaptea respectiva, sau in ziua urmatoare, sa ajute la digestia tuturor bauturilor si mancarurilor pe care i le-ai indesat deasupra, nemaisimtind nimic.

In Italia ne-au invatat ca inainte de masa se bea un spumant care intr-adevar ne deschide pofta de mancare, nu trebuie sa fie dulce, ne-au invatat ce vinuri sau ce bauturi se asezoneaza la fiecare fel de mancare in parte si cum se face aceasta asezonare pe care trebuie s-o gandim noi pentru client. Noi am putea fi denumiti practic si chelneri, niste chelneri cu pregatire superioara.

Cursurile scolii de sommelier dureaza in Italia 3 ani de zile, cat o facultate in Romania. O scoala de sommelieri este o treaba foarte serioasa pentru cel care iubeste meseria. Am invatat acolo cum trebuie servita o sticla de vin, cum se desface o sampanie, cum se desface orice fel de bautura. Cum barmanul are ritualul lui de a manui shakerul pentru cocktail-uri, asa si sommelierul are teatrul lui de a decanta un vin, de a servi o sticla cu vin, de a desface o sampanie, de a sabra o sampanie (taierea sampaniei cu sabiuta). Fiecare are secretele meseriei lui si exista o arta in tot.
Marian Timofti
Foto: HotNews.ro

Sa facem o teorie a vinului

Noi cu vinul ne nastem. Vinul este considerat un aliment si nu o bautura. Nu este accizat din acest motiv in toata Uniunea Europeana. Vinul ne insoteste de cand ne nastem, la botez suntem botezati cu vin, ne insoteste in toate sarbatorile noastre, la nunti, cumetrii, botezuri, aniversari, la sfarsit de an, de paste,  iar la final preotul tot cu vin arunca peste mormantul nostru.

Sunt indragostit de vin de pe la 18-20 de ani. Dar nu la modul la care sunt acum, eram ca toti ceilalti care cauta tarie alcoolica si cantitate. Cu cat un vin era cu un grad alcoolic mai ridicat si intr-o cantitate mai mare, era mai bun. De ce? Pentru ca reusea sa-mi dea acea stare de drog, de euforie necontrolata si asta era tot.

Aceasta scoala m-a invatat ca nu trebuie sa bei la o masa mai mult de 100 de grame din 3 vinuri, cam 30-40 de grame de vin asezonat la fiecare fel de mancare.

Am plecat in 1986, sunt un fugit din vremea cand nu se putea pleca afara

N-am ales sa ma scolesc in Italia. Am plecat in 1986, sunt un fugit din vremea cand nu se putea pleca afara, am facut diverse meserii acolo, dupa care am descoperit aceasta scoala de sommelieri.

Scoala de sommeliri din Italia este foarte complicata, pentru ca totul incepe de la plantarea vitei de vie, nu imediat se trece la o degustare. Intai trebuie sa intelegem ce este vita de vie, cum se planteaza, cum se altoieste, de ce se altoieste, de ce port-altoiul este din Statele Unite, de ce altoirea se face intr-un anumit moment, culesul, vinificarea, si apoi se ajunge la bautul vinului.

In toate orasele italiene exista cate o scoala de sommelieri, sediul central il au la Milano, organizatia de baza este la Roma, dar filiare au in toate provinciile Italiei. La ora actuala, Italia este tara cu numarul cel mai mare de sommelieri din lume, au ajuns la 63.000. Asta inseamna o cultura enologica in randul tinerilor. Noi nu reusim sa implementam aici, nu numai in randul tinerilor.

Noi in Romania avem foarte putine persoane care stiu sa aprecieze un vin, si sa-l deguste, nu neaparat sa-l bea, sa-l bem stim toti. Presupun ca acest lucru se intampla, deoarece acest lucru nu a fost cunoscuta in Romania, de aceea aceasta meserie nici nu a fost inregistrata in codul muncii, nici nu exista ca meserie pana acum cativa ani, sommelier sau ospatar pentru ei era acelasi lucru.

Nu o sa uit niciodata acea tresarie a acelui ospatar italian cand i-am cerut acea sticla cu vin, am vazut retinerea, socul lui ca si cum mi-ar fi transmis ca el nu poate sa atinga asa ceva, nu are voie.

La noi in Romania nu este cunoscuta aceasta meserie

La noi in Romania nu este cunoscuta aceasta meserie si guvernul a adus o modificare legii care spunea ca orice restaurant de 4 si 5 stele este obligat sa aiba un sommelier, ne alianiam intr-un fel normelor internationale. Toata chestia asta a durat 4 ani. Cand a venit la putere celalalt guvern, oameni interesati sau mai bine zis dezinteresati care sunt proprietarii unor restaurante de renume, au schimbat aceasta lege: restaurantelor de 4 si 5 stele li se recomanda sa aiba un sommelier, n-au anulat aceasta lege, au schimbat-o. Lasa la atitudinea patronului care este un nestiutor si nu cauta decat profitor, alegerea unui sommelier in sala, un sommelier care poate sa-i ridice nivelul calitativ al salii unui restaurant, dar el nu isi da seama de acest lucru.

Meseria de sommelier este prost inteleasa la noi. Ce se intampla afara? Un sommelier este cel care achizitioneaza vinul. Acest wine-tasting de la gatul meu, este cel cu care se testau vinurile pe vremuri, cu el mergeau in porturi si degustau vinurile din butoaiele carausilor sau ale producatorilor si spuneau: da p-asta il iau pentru restaurantul meu, p-asta nu-l iau. Este obligatoriu ca restaurantul sa aiba un beci unde sa tina vinul la o temperatura si umiditate controlata, iar sommelierul este cel care stie cum sa aseze sticlele la diferite inaltimi ale beciului si pozitia pe care trebuie s-o aiba sticla.

In al 3-lea rand, vinul acela va fi servit numai de sommelier. In strainatate se foloseste urmatorul sistem: sommelierul este cel care fixeaza pretul la vin in restaurant pentru ca nu poti tu ca patron sa achizitionezi vin de 10 lei, de 50 de lei si de 300 de lei si la fiecare sa mergi cu adaod de 300%. Pe cel de 300 de lei la 900 de lei n-o sa-l vinzi niciodata. Pe cand un sommelier stie la care vin sa puna un adaos de 40-60-80 sau 100%, aducandu-le pe toate la un castig rezonabil si la indemana oricui. Noi nu stim decat sa cautam profitul, si daca se poate maxim.

In Romania exista o singura scoala de sommelieri
Marian Timofti
Foto: HotNews.ro

Este scoala THR-ului - Turism-Hotel-Restaurant care pregateau in Romania maetre d'hotel si ospatari. In urma unor conventii cu Italia, prin intermediul unui profesor de la o scoala de sommelieri din Italia, doamna Toma care este profesoara si mama sommelierilor, a urmat niste cursuri in Italia si a deschis acesta scoala de sommelieri. Problema este ca la noi se desfasoara intr-un timp foarte scurt, scoala nu este ajutata de catre producatori cu vinuri de toate felurile, de proasta si buna calitate, de culori si zone diferite ca sa inteleaga sommleierul de ce terenul este atat de important in cultura vitei de vie. Nu numai vita de vie este importanta, poti sa ai orice fel de teren, daca nu ei din el de la 2 metri adancime o mostra sa te duci la un specialist care sa-ti spuna aici poti sa pui merlot sau chardonnay, este inutil sa faci pe viticultorul, numai fiindca asa facea tatal tau. Cu pamantul de duci la mester, el iti spune ce vita de vie se adapteaza cel mai bine acelui teren, si din momentul acela incepi sa plantezi si s-o cultivi.

Sommelierii de la noi in cele 6 saptamani de curs, nu au posibilitatea sa guste si sa inteleaga toate tipurile de vin care exista. Noi in Italia in trei ani de zile am gustat vinuri din toata aceasta lume. De ce? Pentru ca sunt recunoscuti international si fiecare tara trimite mostra, bineinteles ca primele 2.000 de vinuri au fost cele italiene, si cerd ca daca as fi facut aceasta scoala in Franta, primele 2000 ar fi fost frantuzesti.

M-am apucat de aceasta meserie la o varsta foarte inaintata, aveam aproape 40 de ani. Fac aceasta meserie de 16 ani si am avut ambitia sa merg la scoala, pentru ca stiam ca in Romania nu este cunoscuta si ma gandeam ca poate odata o sa ajut si-o sa pun umarul la aceasta cultura enologica. Am marea satisfactie ca l-am atras si pe fiul meu care continua sa profeseze in Italia si nu prea are intentii sa vina acasa. Dar sper ca daca eu voi reusi sa-i demonstre ca meseria asta e necesara in Romania, sper sa-l conving sa se intoarca acasa si sa puna umarul alaturi de mine si sa mergem inainte.

Noi ne-am obisnuit ca la orice fel de mancare sa consuma un singur tip de vin si anume Grasa de Cotnari

Cred ca aceasta cultura enologica se poate dezvolta atragand tinerii si incercand sa le explici cum trebuie sa bea, cat trebuie sa bea, si de ce vinul este pe langa un aliment si un medicament, vinul este singurul aliment care este anticancerigen. Vinul baut intr-o cantitate de 70 de grame la masa de pranz si cea de seara, poate deveni un medicament, baut cu regularitate, agentii lui anti-cancerigeni actioneaza numai daca este baut intr-o anumita cantitate.

La ce trebuie sa te uiti cand cumperi o sticla de vin

Un tanar care intra intr-un magazin de vinuri ar trebui sa pipaie fundul sticlei de vin pe interior si exterior. O sa simta niste scriituri pe ea. Sticla este standardizata, are 75 de ml. Urmatorul indiciu este de 70 de ml cat reprezinta cantitatea de vin din sticla. Daca am 75 de ml, in Occident poti sa dai in judecata producatorul pentru ca mi-a furat 5 ml. La 40 de milioane de stice inmultit cu 5 ml furati, inseamna 200 de mii de sticle de vin netrecute prin garda de finante. Reclamatia mea la protectia consumatorului este mult mai ampla.

La noi in Romania, pe nicio sticla nu scrie nimic. Sticla si scrisul de pe fundul ei este primul criteriu dupa care aleg un vin. Al doilea criteriu este eticheta si contra-eticheta vinului, denumirea de origine controlata si garantata, in Romania nu avem si garantata.

Ce inseamna asta pentru mine consumator?

Vita de vie a fost cultivata pe o anumita suprafata, ca a fost culeasa de producator, vinificata si pusa in sticla de producator, asta inseamna DOC. Daca patesc ceva de la vinul asta, am o singura persoana de care sa ma iau. Dar daca unul este cultivatorul, altul vinificatorul, altul il pune in sticle, vinul a trecut prin 3 maini si eu nu mai am de cine sa ma iau in momentul in care vinul are ceva, si-atunci nu mai e DOC, e vin de masa. Ar trebui sa cumparam din alimentara numai vinuri DOC, asta ar trebui sa inteleaga tinerii.

Imi permit sa afirm ca 80% din vinurile din Romania sunt contrafacute

N-au decat sa spuna producatorii ceea ce vor, acesta este marele adevar, ma refer la vinurile de masa sau pe care nu scrie nimic. Un DOC imi da garantia unui produs. Despre frumusetea unui vin iti dai seama fara sa il mirosi si sa il gusti, numai invartind paharul in care se afla vinul. In functie de numarul de ture pe care vinul in face in pahar din momentul in care opresti mana, iti poti da seama de consistenta vinului, daca este apa se invarte pana ii vine ei sa se opreasca, daca este vin, nu are voie sa faca mai mult de 2 ture si jumatate. Dupa ce am oprit mana, observam ca s-au format niste inele pe pahar,  care incep sa curga picaturi. Picatura imi spune cu aproximatie cate grade are pentru ca el este compus din alcool si apa. Viteza cu care coboara imi da o aproximatie a gradelor. Se spune ca il vino fa le gambe belle, Dar nu picioarele noastre, ci ale paharelor de vin."


Citeste mai multe despre   











18148 vizualizari
  • +9 (11 voturi)    
    Succes (Luni, 13 aprilie 2009, 8:41)

    Homo Roman [anonim]

    Foarte tare! Este placut sa citesti de oameni pasionati de munca lor.
    Din pacate am observat ca in Romania nu numai ca nu exista cultura vinului ci incepe sa se evapore si farama de cultura mostenita de la comunisti. Actualmente primitivismul este la mare voga, spre ciuda oamenilor preistorici.
    • +6 (6 voturi)    
      Putin incorect ce spuneti.... (Luni, 13 aprilie 2009, 10:32)

      Cristian [anonim] i-a raspuns lui Homo Roman

      Exista si oameni pasionati care au preluat vii de traditie.
      Dragasani,3 Hectare Murfatlar,Oprisor,Jidvei,etc..
      Asa cum oamenii 'de rand'protejeaza via proprie,unele vitze fiind pre-filoxera...
      Si comunismul a 'terminat'anumite vii de traditie,cum ar fi Teremia Mare,unde au inlocuit via svabeasca aclimatizata sute de ani acolo cu hibrizi,iar in final a rezultat un mare fiasco...
      Pt omul din articol,tot respectul...
    • 0 (0 voturi)    
      Kitsch (Marţi, 14 aprilie 2009, 13:06)

      Observatorul [anonim] i-a raspuns lui Homo Roman

      Restaurantele poarta o buna parte din vina pentru promovarea unor kitschuri gastronomice. Au standarde foarte scazute, chiar si atunci cand pretind altceva.

      Cata vreme "Beciul domnesc" (de exemplu) va fi servit drept vin bun, de clasa, nimeni nu poate avea nici o pretentie de la consumatorul roman.

      PS: Nu e nimic rusinos sa bei vin cu damigeana, la fel cum nu e rusinos sa bei un vin simplu, facut de bunica in curte.

      E insa penibil sa pretinzi ca o mizerie este ceva rafinat, lucru practicat pe scara larga. Aici bate remarca domnului cum ca 80% din vinuri sunt contrafacute, o remarca foarte fina, de altfel. Ceea ce nu spune intervievatul este ca o mare parte a vinurilor de pe piata romaneasca sunt, dupa standardele internationale, incadrate la rubrica "nu ar trebui comercializat".
  • +3 (5 voturi)    
    . (Luni, 13 aprilie 2009, 8:58)

    florentin [anonim]

    chapeau bas!
  • +5 (5 voturi)    
    felicitari (Luni, 13 aprilie 2009, 10:09)

    geo [anonim]

    Felicitari!
    Superb articol
  • +3 (13 voturi)    
    opinie (Luni, 13 aprilie 2009, 10:17)

    andrei [anonim]

    "bineinteles ca primele 2.000 de vinuri au fost cele italiene, si cerd ca daca as fi facut aceasta scoala in Franta, primele 2000 ar fi fost frantuzesti"
    - deci e f subiectiva treaba...gusturile nu se discuta! Sa te asiguri ca bei un vin ne contrafacut si in rest ...daca iti place e ok..daca nu...
    Ce studii exista pentru proprietatile anticancerigene ale vinului?
  • -4 (14 voturi)    
    in spatele povestii asteia miroase un pic a mafie (Luni, 13 aprilie 2009, 10:53)

    me [anonim]

    De ce are nevoie nenea asta de o LEGE speciala ca sa-si poata exercita "meseria". Vrea cumva monopol. Lasa ba nene, ca daca chiar esti bun si nu un impostor, iti vei gasi locul. Nu veni aici si tu sa te impui cu legea. Avem si noi mafiotii nostrii.
    Iar povestea suna foarte fals, cind tot insista sa pomeneasca despre un asa-zis "tresarit" al ospatarului.
    Miine poate sa apara unu care vrea o lege prin care fiecare restaurant e OBLIGAT sa aibe 10 degustatori de brinza, proveniti obligatoriu dintr-o anumita scoala patronata de un baiat smecher.
    Ce are impotriva legii actuale, care doar RECOMANDA si nu obliga?
    In rest povestea e frumoasa, dar cum am zis, are un iz de impostor.
    • +2 (2 voturi)    
      ce stie taranu ce e sofranul (Luni, 13 aprilie 2009, 19:17)

      rabon [anonim] i-a raspuns lui me

      daca citeai cu atentie vedeai ca e vorba despre restaurante in care tu nu o sa ajungi vreodata. la un anumit nivel , pt oameni care vor si altceva, dar tu cu doi neuroni ai tai, ai vazut exact ceace nu trebuia sa vezi. sictir!
      • 0 (0 voturi)    
        restaurante pentru români, tot omul ajunge :) (Luni, 13 aprilie 2009, 20:13)

        altul [anonim] i-a raspuns lui rabon

        Păi uite ce spune domnul în cauză :
        "Era aniversarea sotiei si-am cerut cum cere romanul, sticla de vin cea mai scumpa."
        Păi din cele ce spune, tot românul se comportă ca el, sau aşa el crede :p În consecinţă. tot românul are acces ... lol

        Aşa că nu era vorba de restaurante de care cel sub comentariul căruia scrii nu ar avea intrare ...
      • 0 (0 voturi)    
        snobu' si gipanu' (Marţi, 14 aprilie 2009, 8:21)

        doboritorul de bizoni [anonim] i-a raspuns lui rabon

        tu ai doua variante sa ajungi acolo:
        - ori pe post de chelner (dar ala care face pe el cind i se cere o sticla 'nobila')
        - ori pe post de snob; cind vei cere sticla, ti se va sugera ca nu e de nasul tau, dar totusi vei primi o acritura pe care, bineinteles, o vei plati la pret 'nobil'; nu vei recunoaste in ruptul capului ca 'somalezu' te-a luat de prost
  • +1 (3 voturi)    
    cinste acestui om (Luni, 13 aprilie 2009, 10:54)

    Cristi spaniolu [anonim]

    Cinste lui si avem nevoie de oameni ca el sa ridice tara noastra plina de posibilitati
  • +3 (5 voturi)    
    Timofti (Luni, 13 aprilie 2009, 10:58)

    releu [anonim]

    Re felicit ca ai avut ochii deschis, dar daca tu fiind moldoivean ai fost invatat sau ai stiut ca totul se bea cun un singur fel de vin, fie acela Grasa de Cotnari, care e si dulce, atunci te rog nu generaliza la toata Romania...
    Si de asemenea nu condamna tuica inainte de masa sau la inceputul antreurilor...
    Asta iti deschide toate papilele gustative, dar trebui bauta incet nu pe stoomacul gol sa se urce la cap repede si outina, un paharel...

    Ceea ce nu stii nun inseaman ca in Romanai nu exista, dar e adevarat ca asa cum afirmi, nu era nimic institutionalizat, ca scoala de degustatori si meseria in nomenclator.
    Vino pe la Prahova si invata cum din doua butoaie de vin degerat bun se scoate o galeata de vin esenta... Nu exista in lume asa ceva...
    • 0 (0 voturi)    
      Raspuns la vinul degerat (Luni, 4 mai 2009, 19:06)

      Marian T [anonim] i-a raspuns lui releu

      Daca ati fi citit revista noastra de cultura oenologica si stil de viata, Romanian WINE Art, ati fi vazut acolo o excursie organizata de mine, cu somelieri din Romania, pe meleagurile producatorilor de Vinuri (cu V mare) unde de pe un butuc se culeg doar 2-3 ciorchini (restul se taie prin luna iunie si se arunca) ca sa ajute vita de vie sa hraneasca din abundenta pe acestia din urma. Si acel vin, este chiar esenta de care spuneati ca o scoateti din butoi dupa ce a degerat vinul (asta inseamna ca avea foarte multa apa). deci la noi esenta se produce asa... la ei se produce natural. Cititi-ne revista si veti vedea ca noi incercam sa explicam aceste lucruri, care sunt valabile si pentru producatori.
      Sa-mi trimiteti adresa pe e-mail si va voi trimite eu revista; gratis.
      Toate cele bune. M.T.
    • 0 (0 voturi)    
      ptr (Luni, 4 iulie 2011, 10:26)

      Mihaela [anonim] i-a raspuns lui releu

      papilele gustative amortesc daca bei tuica.vodca...orice tarie inainte de masa, si nu mai intelegi nimic din vin, asa se bea la mamaie la tara, inainte de masa o tuica, nu mai faceti comentarii ca nu aveti loc de asa ceva.....
  • +1 (5 voturi)    
    standardizata (Luni, 13 aprilie 2009, 10:58)

    popescu [anonim]

    "Sticla este standardizata, are 75 de ml...". N-as zice :)
    • +2 (2 voturi)    
      75 ml (Luni, 13 aprilie 2009, 12:32)

      ionescu [anonim] i-a raspuns lui popescu

      la romani 75 ml e cat 75 cl... asa se explica voturile negative ala lui popescu... Ce sa-i faci?!
      • 0 (0 voturi)    
        raspuns la 75 cl (Luni, 4 mai 2009, 18:58)

        Marian T. [anonim] i-a raspuns lui ionescu

        Daca veti lua o sticla standardizata, veti vedea ca scrie pe ea 75 cl, iar mai departe, o masura in milimetri (60 ; 70; 65; 80 etc).
        Inseamna ca vinul, ca sa fie in cantitate de 75 cl, trebuie sa umple sticla pana la acea masura in mm masurand de la gatul sticlei, in jos. Adica de la buza sticlei, 70mm in jos este masura care-mi da cantitatea exacta. daca in loc de acea masura am mai multi mm, inseamna ca am fost furat cu 2,3,4,5 sau cati mm am in plus..... Poate ca pentru un consumator nu e mult, dar la 4.ooo.ooo de sticle produse x 2 mm lipsa, sunt 8.000.000 de mm, ceea ce inseamna zeci de mii de sticle in plus pentru producator. Cam aici sta mica problema a "stclei standardizate". Multi producatori nici nu le folosesc, ca sa nu poate fi controlati. Aici e o mare problema a protectiei consumatorului. Iar in strainatate, garda de finante si OPC-ul au in colectivul lor oameni care au facut scoli de somelarie. Ca sa stie unde sa controleze. La noi nici in scoala de somelieri nu se explica acest "mic" inconvenient. Astept un e-mail. M.T.
  • -3 (15 voturi)    
    un taran care a facut o scoala (Luni, 13 aprilie 2009, 12:13)

    claude [anonim]

    acum se crede mare smecher.
    sa ramana la nivelul lui de sommelier si sa iti tina gura. daca nu era italia si el, noi muream prosti ca nu stiam cum sa manacam si sa bem sanatos.
    decat acriturile din italia, prefer un demi romanesc de mii de ori.
    sa ramana el in italia lui, si sa ne lase pe noi cu tuica noastra si cu traditiile noastre.
    orice parvenit care trece granita crede ca e mai destept. tot un fugar si un prost ramane. cine nu se adapteaza in tara lui de bastina, sa nu dea la altii lectii de viata. poate povesti orice ca experienta, dar sa nu ii faca pe altii prosti ca nu fac ca el. ar trebui sa ii fie rusine ca a imbatranit degeaba.
    • +4 (4 voturi)    
      Si din nou, veninul romanesc iese la iveala... (Luni, 13 aprilie 2009, 13:08)

      dim [anonim] i-a raspuns lui claude

      Nu cred ca exista neam mai bun la bagat cutite-n spate si la dat cu pietre in proprii oameni decat romanii...
      • 0 (0 voturi)    
        Raspuns (Luni, 4 mai 2009, 18:49)

        Marian T. [anonim] i-a raspuns lui dim

        Cred ca am fost gresit inteles, nu bag cutite-n spate nimanui, faptul ca bem...ce bem este de netagaduit.Doar ca nu are nimeni curajul sa o spuna pe fata. Veti putea gasi articole interesante in revista pe care o publicam : Romania WINE Art.
        Acolo veti gasi raspunsul mai complet, la comentariul dvs. Va pot raspunde mai detailat pe un e-mail daca doriti.
        Numai ganduri bune va urez. M.T.
    • -2 (6 voturi)    
      "sa ne lase pe noi" (Luni, 13 aprilie 2009, 15:37)

      Gigel [anonim] i-a raspuns lui claude

      Poate pe tine sa-ti bei tuica de pufoiaca.

      Pentru altii dupa cum se vede mai sus, e fascinanta povestea lui. Iar mai multi ca el ar face ca pretul pe care-l platim pe vin sa fie justificat de calitate.
    • -1 (1 vot)    
      Cand se va termina (Marţi, 14 aprilie 2009, 3:28)

      un alt taran [anonim] i-a raspuns lui claude

      odata cu tampeniile astea legate de tarani.Exista o ura viscerala impotriva a tot ceea ce inseamna sau insemna odata satul romanesc.In timpul celui de-al doilea razboi mondial au fost impuscati tarani?Au fost.(ip,Traznea,Moisei etc.}Dupa al doilea razboi mondial cine a putrezit in puscarii alaturi de preotii nostri,de fosti ministri,de fosti generali si de elita intregii intelectualitati?Ati ghicit:taranul roman,proaspat improprietarit de Cuza si mai apoi de regele Ferdinand dupa primul razboi.Cei mai buni gospodari au fost atunci,dupa cel de-al doilea razboi mondial aratati cu degetul numiti chiaburi si lichidati.Propaganda "parvenitilor care au trecut granita"a celor care nu s-au putut adapta in tara lor de bastina ,a celor care si acum dupa atata timp inca ne mai dau lectii de viata {unele din aceste lectii sunt dureroase si traumatizante:vezi lovilutia si mineriadele}a fost atat de eficienta incat din cate observ aceast ura aproape patologica impotriva taranului "cu carte" in special si a taranului in general(indiferent de etnie) s-a transmis si se transimte{oare e ereditara?}cu o virulenta fantastica.
    • 0 (0 voturi)    
      raspuns pentru claude (Luni, 4 mai 2009, 19:14)

      Marian T. [anonim] i-a raspuns lui claude

      Nu ma simt jignit absolut de loc, nu am ofensat si nu am facut prost pe nimeni. Am venit de mult timp acasa si nu incerc decat sa cultiv (si poate voi ajunge sa si culeg) cultura oenologica pe care toti occidentalii o au, o respecta si o transmit din generatie in generatie. Daca ar fi asa cum ati comentat, atunci si bucataria mediteraniana ar trebui data afara din Romania si cea frantuzeasca, dar nu se intampla asa. Mai mult, pe toate posturile de televiziune este ridicata in slavi. De ce sa nu ne gandim si la o cultura oenologica, nu numai la una gastronomica?. Eu asta incerc sa fac si va stau oricand la dispozitie.
      Nu sunt nici macar suparat, asa suntem noi romanii, mai iuti la vorba, e mai usor sa jignim decat sa demonstram cum e corect.
      Toate cele bune.
  • -1 (9 voturi)    
    Stereotip (Luni, 13 aprilie 2009, 12:50)

    Alex [anonim]

    Individu asta nu se deosebeste de taranii care merg in Italia iar cand vin aici se cred cei mai emancipati si cei mai occidentali. A plecat din Romania, iar acum ii pute tot. Bineinteles ca are dreptate din punct de vedere tehnic. El a invatat niste lucruri adevarate, dar figuratiile...si inca un lucru. Scoala ta de 3 ani nu e cat Facultatile din Ro. E ca peste tot unde facultatile de 4 ani s-au redus la 3 dupa Bologna..Asta n-ai mai mirosit-o
    • +2 (2 voturi)    
      nu te-ai prins (Luni, 13 aprilie 2009, 14:45)

      Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Alex

      omul a facut o scoala de specialitate.

      DIn ce spui tu reiese ca si 2 oameni pot sa plece de la coada vacii si unul trage la saiba 10 ani iar altul face o facultate plus ceva practica si totusi (dupa cum rationezi tu) amandoi ar fi la fel de prosti ca si inainte. N-as crede!
    • 0 (0 voturi)    
      raspuns lui Alex (Luni, 4 mai 2009, 19:24)

      Marian T [anonim] i-a raspuns lui Alex

      Probabil ca v-ati grabit in a ma califica, nu am spus nimic din care sa reiasa ca imi "pute" ceva. Faptul ca am ajuns sa consumam.....ce consumam, este evident. Faptul ca nu asezonam corect un vin cu un anumit fel de mancare, este si el evident. Asta nu inseamna ca nu trebuie sa incercam macar o data sa intelegem aceste lucruri. Eu pe vremuri, cand "consumam" cu prietenii o damigeana, nu ne durea capul, ca ala era Vin cu "V" mare pe care acum il gasesti foarte rar. Si apoi, in orice domeniu exista un pionierat, unii care incep ceva, de care vor beneficia alte generatii, asta este motivul pentru care noi editam o "revista de cultura oenologica si stil de viata". Se cheama Romanian WINE Art. Cititi-o. Va va prinde bine.
      Daca-mi trimite-ti adresa, v-o expediez eu. Gratis
  • +1 (1 vot)    
    99% (Luni, 13 aprilie 2009, 13:48)

    gicu [anonim]

    Ati gresit proportia de vin romanesc fals: este 99%. Daca ar sti saracii romani ce beau, vai de ficatul lor!
    • +1 (1 vot)    
      vinuri DOC românesti (Luni, 13 aprilie 2009, 20:18)

      altul [anonim] i-a raspuns lui gicu

      Poate vinul ce-l cumperi de la magazin e fals. Dar vinurile mele sunt toate DOC pentru ca sunt producator la via lui bunicu :p
      • 0 (0 voturi)    
        sulfiti (Marţi, 14 aprilie 2009, 9:05)

        gicu [anonim] i-a raspuns lui altul

        Din via hibrida a bunicului tau si 10xsulfiti decat e normal sa fie in acel vin, vai de ficatul tau!
  • +2 (2 voturi)    
    E greu in Romania (Luni, 13 aprilie 2009, 14:04)

    Horeat [anonim]

    si eu am inceput din pasiune la alba o crama de vinuri nobile, in inima jidveiuli, dar a fost un esec lamentabil, imagini www.casatimis.blog.com si www.casatimis.ro , din pacte inca nu este momentul pentru asa ceva cel putin nu in romania.

    avem masini scumpe, case de lux, si bem din damigeana.

    sa fiti sanatosi
    • 0 (0 voturi)    
      raspuns (Luni, 4 mai 2009, 18:44)

      Marian T [anonim] i-a raspuns lui Horeat

      Stimate dle. dr Timis Horea. Am avut deosebita placere sa va cunosc la Vin vest 2008.Acolo am aflat despre proiectul dvs si in momentul cand ati inaugurat vinoteca noi, colectivul Romanian WINE Art am facut un articol cu ceea ce se infiripa la Alba Iulia. Eu am inceput la Iasi iar apoi am venit la Bucuresti, intradevar in provincie e mult mai greu, lumea este mai neincrezatoare (si banii sunt mai putini, asa spunea cineva aici intr-un comentariu). Adevarat este ff dificil la noi in tara, inca nu este momentul ati spus bine, ceea ce ati incercat dvs si ce incerc si eu si ceilalti cativa iubitori de frumos , in ale vinului se-ntelege, este un PIONIERAT si fara ajutorul unor foruri inalte, care mai au si obligatii fata de consumatori nu vom reusi usor. Pentru ca de reusit se va reusi.
      Avem si noi oameni care doresc sa se simta la un restaurant din Romania, la fel ca la unul din Paris,Venetia, etc.
      Astept un semnal bun de la dvs.
      Cu stima, M.Timofti
  • +1 (1 vot)    
    vinul (Luni, 13 aprilie 2009, 14:21)

    ralu [anonim]

    bravo, frumos articol! felicitari D-nului Timofte
  • -1 (1 vot)    
    in vino veritas, sed non transparentia (Luni, 13 aprilie 2009, 14:45)

    hac [anonim]

    La contrafacerea vinurilor se desfasoara de buna vreme incoace o intrecere socialista pe plan mondial, pe locul intai fiind, cum se cuvine, marele frate de la Apus de la care am invatat sa izbandim. Ia mai scormoniti cum au ajuns marile vinuri californiene sa impanzeasca America iar apoi lumea. In anii '80 au cucerit si austriecii cu acriturile lor Germania, turnand cu butoiul glicol in ele. Mergeti la Tokaj sa aflati de la putinii viticultori independenti care au mai ramas, ce s-a ales din "regele vinurilor si vinul regilor", care-l facea odinioara pe soricel sa exclame sfidator, dupa ce a lins la o picatura, "unde-i matul?".
    Italiei i se cuvine titlul european in acesta disciplina, de la vinul de acum cativa ani "care n-a vazut o boaba de strugure la 500 km imprejur", pana la unul din succesurile recente , parca pe nume Montepulciano.
    Meseria de sommelier este una respectabila, cu conditia ca sa-si fereasca musafirii de cele 80-99% de posirci. Dar asta e o alta poveste ...
  • +2 (4 voturi)    
    doar Grasa de Cotnari? Nu chiar :) (Luni, 13 aprilie 2009, 15:00)

    Lucian* [utilizator]

    Probabil a plecat de mult, dar in Romania nu se bea doar Grasa de Cotnari.
    Este vin alb aromat si nu se impaca cu toate meniurile deoarece chiar pe sticla scrie ca este deosebit pt deserturi.
    Ii recomand domnului sa faca si un tur la 2000 de sticle romanesti :).
    O sa afle ca la vinuri albe si aromatice mai exista si Murfatlar cu Muscat Ottonel si la vinuri digestive (diferit de ce se intelege in vest) este si Busuioaca de Bohotin.
    Vinurile rosii din Valea Prahovei sunt atat de multe ca deja poti spune ca esti intr-o patrie a vinului acolo.
    Uita insa ca romanii au gusturi mai aparte la vinuri si si gusturile difera fata de Italia, Franta sau Germania.
    In general romanii prefera vinuri aromatice sau usor fructate si nu se impaca prea mult cu vinurile seci cu gust taninos.
    Sunt chiar curios cum ar clasifica un sommelier o Feteasca Neagra sau o Babeasca. Amandoua tipuri de vin sunt specifice doar romanilor si provin din soiuri de vita de vie de dinaintea filoxerei. Le recomand si nu veti fi dezamagiti! Babeasca este foarte rara dar Feteasca se gaseste.
    Filoxera este motivul butasilor din SUA! Rezista la filoxera.
    Nu sunt sommelier dar imi plac vinurile si citesc cam tot despre ele.
    Din pacate si domnul Timofti cade in acelasi stereotip pe care il au multi straini despre vinurile romanesti, dar fara sa cunoasca despre ce este vorba.
    Place sau nu, Romania inca este in clasamentul celor mai mari producatori de vin din lume.
    PS:
    Vin DOC - vin denominat cu origine controlata.
    Surpriza, dar producatorii romani chiar stiu ce este DOC si respecta toate canoanele. Vinul in Romania nu schimba lantul logistic asa cum s-a spus in articol. Nu suntem chiar atat de globalizati. Cel putin nu la vinuri!
    • 0 (0 voturi)    
      Feteasca Neagra (Luni, 13 aprilie 2009, 17:11)

      gicu [anonim] i-a raspuns lui Lucian*

      As vrea sa cumpar o Feteasca neagra care a castigat vreo medalie la marile concursuri internationale de vin? As putea sa pastrez o sticla de Feteasca Negra 10 ani? Ma puteti ajuta cu un sfat? :)
      • 0 (0 voturi)    
        metoda (Luni, 13 aprilie 2009, 20:20)

        altul [anonim] i-a raspuns lui gicu

        O bei pe nerasuflate si-i pastrezi amintirea ... :)
    • 0 (0 voturi)    
      Feteasca Neagra (Luni, 13 aprilie 2009, 22:12)

      gicu [anonim] i-a raspuns lui Lucian*

      Luciiiiiiiiiiiiiiiiiiian!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Care-i Feteasca Neagra pe care o pot bea......hai ca las' de la mine 3 ani??? Spune-mi.....te rog....nu o tine doar pentru tine!!!
    • 0 (0 voturi)    
      raspuns (Luni, 4 mai 2009, 18:35)

      Marian T [anonim] i-a raspuns lui Lucian*

      Intradevar am plecat de mult, am revenit de un an si jumatate. Daca am spus grasa de cotnari, este pentru ca in acele vremuri(inainte de a pleca) era cel mai apreciat vin, cel putin la noi in Moldova si nu am spus-o de loc pentru ca asi avea ceva cu Cotnariul. Din contra. Admir la acest producator, faptul ca este singurul din Romania care produce vinuri numai din soiuri AUTOHTONE, este de cartea recordurilor. Toti ceilalti produc din soiuri imprumutate, merlot;cabernet sauvignon,sirah,sauvignon blanc etc, Cotnari a ramas fidel soiurilor romanesti. Feteasca,grasa,francusa.
      In revista noastra Romanian WINE Art explicam mai multe si despre vinurile romanesti si despre celelalte. Vin si de afara cu "spalaturi de butoaie" cum se spune, deoarece aici gasesc terenul propice pentru desfacere doar fiindca au ....etichete. Dar si cand dau peste cunoscatori ca Paduraru Catalin (Vinexpert), sunt trimisi la plimbare.
      Nu fac comentarii la vinuri si asocieri deoarece spatiul este cel care este, dar pot raspunde pe un e-mail daca doriti. Numai ganduri bune. M.T.
  • +2 (2 voturi)    
    felicitari (Luni, 13 aprilie 2009, 16:38)

    xxx [anonim]

    da ...un mare adevar ... poate mai bine de 80% sant falsificate ! interesant articol .BRAVO!!!!!
  • +4 (4 voturi)    
    :) (Luni, 13 aprilie 2009, 16:39)

    dorubarbu [utilizator]

    Inca un mit romanesc spulberat...Mai raman cateva, foarte putine. Unul dintre cele mai prezente in mentalul colectiv: "romanii mananca sanatos, natural"!!! Se va spulbera si asta, mai putin! Practic orasenii habar nu au cate chimicale folosesc taranii in gradina! Asa si cu vinurile, ei cred ca sunt "naturale" dar majoritatea sunt falsificate "la greu"! Deh, romanii sunt mari iubitori de mituri! :)
  • 0 (0 voturi)    
    vinuri mari romanesti (Luni, 13 aprilie 2009, 17:05)

    gicu [anonim]

    Mai nou s-au apucat unii sa vanda vinuri romanesti cu etichete porno cu 100 lei sticla si sa si sustina ca sunt foarte bune. Vai de tara asta! Ca unii "ne crede chiar prosti"
  • +2 (2 voturi)    
    toata stima, dar nu si ptr BS (Luni, 13 aprilie 2009, 17:38)

    crap [anonim]

    apreciez comentariile domnului specialist. ceea ce nu apreciez e ca are bias'ul specific profesionistului: adica vezi d'ne ce face el e rupt din cer si restul e varza.. parol de moncher!

    exemplu de BS in articol (nu legat de gust): "agentii lui anti-cancerigeni actioneaza numai daca este baut intr-o anumita cantitate".. hmmm! va invata si oncologia acolo, neica, sau e doar axioma (impartasita clar si de d'nul Timofti) emisa de vreun 'filozof' al vinului, care mandru de ceva bun simt in gandire, se crede acum un gen de oracol si 'axiomeaza' de placere?

    ier restul.. uau! daca omul vrea sa bea o damingeana, care-i baiul? omul obisnuit rar e in starea \pisicologica' de a aprecia in felul asta un vin bun. e o gramada de ipocrizie la mijloc! iar daca nea Jean vrea sa bea numai grasa de cotnari, care-i baiul? ce bea producatorul de beaujolais si toate neamurile lui din zona? zabernet australian? Nu, nene, numai de\al lui, iar daca-i dai altceva arata ca e batut in cap ca si restul lumii..

    il felicit pe d'nul Timofte ptr meserie, dar o sa mai treaca ceva apa pe Dunare pana cand vom fi toti asa de bogati incat sa avem timpul si starea sa apreciem un vin bun, si banii ca sa'l cumparam. cat despre 70g la o masa.. imi mentin oribila personala parere ca e ptr cei prea 'rafinati', ca sa nu zic plin de ...
  • -2 (2 voturi)    
    Vax albina... (Luni, 13 aprilie 2009, 19:09)

    Constantin [anonim]

    ... cavaler pasta!
    Asa, si? Si daca?! Hai sifon... Asta ar fi chiar culmea... de fiecare data cand mananc ceva sa ma chinui sa gasesc si vinul potrivit.
    Eu beau apa. Ca merge cu orice. Iar vinul doar din via mea, strivit de mine si pus la butoi cum facea tata si bunicu'... Zat flit mai... maccaroni vinificat!
  • 0 (0 voturi)    
    sa fii 'maestru" (Luni, 13 aprilie 2009, 21:50)

    zimbru badea [anonim]

    Foarte interesant articolul publicat. Am toata admiratia ptr domnul asta care a reusit sa imbine "placerea cu durerea" a.i. sa se poata numi "maestru". Din pacate in Romania nu calitatea ci cantitatea primordializeaza si asta incepe cu 'materia prima' care e 'gologanul'......Oameni de genul acesta trebuiesc recrutati de Romania de prin toate tarile a.i. progresul produselor romanesti sa fie asigurat....din pacate, care nu exista la ora actuala(ex: autism, managerial, etc)
  • +1 (1 vot)    
    mai bine zis 95% (Luni, 13 aprilie 2009, 21:54)

    mitica [anonim]

    95%
  • 0 (0 voturi)    
    si totusi... (Marţi, 14 aprilie 2009, 2:19)

    ceo [anonim]

    acum 20 de ani in RO beam o sticla de otonel cu prietenii si ni se parea grozav. aseara am desfacut singur o sticla de Chateauneuf du Pape si mi s-a parut ca avea un gust amar.
    • 0 (0 voturi)    
      chateuneuf du pape (Marţi, 14 aprilie 2009, 9:07)

      gicu [anonim] i-a raspuns lui ceo

      ...poate avea defect de dop :)
    • 0 (0 voturi)    
      Pe malurile Ronului... (Marţi, 14 aprilie 2009, 13:45)

      Icsulescu [anonim] i-a raspuns lui ceo

      Acum vreo 35 de ani am avut prilejul sa ma plimb prin podgoriile de pe malul Ronului, langa Avignon. Bineinteles ca m-am intors la Bucuresti si cu doua sticle de Chateauneuf du Pape, in butelii de sticla prafuite, confectionate manual, deci strambe, pentru a da impresia ca provin din evul mediu. Dar pe una din ele nu m-am indurat sa o deschid decat dupa vreo 10 ani. Vinul se deteriorase insa, era rasuflat, desi dopul parea intact. Dezamagire mare, caci voiam sa-i epatez pe niste preteni cu un vin de mare calitate. Acum beau cu mare placere un vin italienesc Barolo (18 euro sticla de 75 cl.). Si nu ma jenez sa sorb inainte de masa un paharel de Grappa, un fel de drojdie de 40°.
  • 0 (0 voturi)    
    foarte interesant!!! (Marţi, 14 aprilie 2009, 7:17)

    Cristian [anonim]

    Ma bucur ca apar astfel de articole pe siteuri de larga raspandire, este un lucru bun. Il astept pe dl Timofte sa se intoarca in Romania cu totul, nu numai in vacanta. Poate asa vom ridica si noi calitatea somelierilor din Rom. Are perfecta dreptate, cursurile dureaza vreo 3 luni, nu se degusta aproape nimic, celputin asa s-a intamplat cand am facut eu scoala, in 2004 , parca. A fost, totusi, o degustare organizata de un producator de vinuri, care a avut to interesul sa isi promoveze vinurile! Dar ce uita dl T este ca FIECARE TARA ARE SPECIFICUL EI! Hai sa nu ne apucam acum sa aruncam cu noroi in tara noastra; hai sa facem ceva pt ea; sunteti in stare , dle T ? Sau este doar un articol scris , asa , ca sa mai umplem revista Hot Food( parca )? De ce ? S-au saturat oamenii de Achim, de Sergiu Nedelea, de somelierul de la Crame? Incercati sa lucrati ca somelier in Romania, dle T! D e vorbe suntem satui! Puneti umarulalturi de noul sef de la THR, imi cer scuze nu ii mai retin numele, un domn cu studii facute in Elvetia, care acum un an cand am plecat eu parea foarte bine intentionat si un om capabil. Mergeti sa il intalniti pe Cristian Baschir, somelier si F&B Manager la Hotel Continental Suceava!!! Cu adevarat niste profesionisti si oameni bine intentionati.....
    • 0 (0 voturi)    
      lui Cristi (Luni, 4 mai 2009, 16:56)

      Marian T. [anonim] i-a raspuns lui Cristian

      Eu sunt deja intors in romania de circa 18 luni de zile...si am venit chiar cu acest gand, sa fac ceva pentru noi, romanii,sa promovez vinurile romanesti, dar e foarte foarte greu.
      Ma cunosc perfect cu Cristian Baschir si am fost in juriul presei cand a castigat trofeul, pot chiar sa spun ca l-am sfatuit de bine la semifinalele de la Azuga unde am stat cu toti somelierii cele 2 zile cat a durat, iar pentru Sergiu Nedelea si Achim Laurentiu, toata stima. Cititi revista noastra, Romanian WINE Art.
  • 0 (0 voturi)    
    VINURI (Marţi, 14 aprilie 2009, 9:42)

    pantagruel [anonim]

    NU pot spune ca subscriu afirmatiei conform careia un anumit procent majoritar al vinurilor romanesti este reprezentat de contrafaceri. Lucrez in domeniu si am vizitat majoritatea unitatilor de vinificatie din romania. Pentru marea majoritate de romani exista doar cateva vinuri, cele traditionale cu care s-a nascut, care nu mai au nevoie de nicio reclama pt simplul motiv ca sunt imprimate in specificul national al romaniei: Cotnari, Jidvei, Murfatlar...Doar ca dupa acestea au aparut si alti producatori, unii cu intentii nobile altii cu intentii mai putin nobile. Daca stimatul autor face aluzie la producatorii de vin la PET, da , sunt de acord cu dansul. Acolo nu este vorba de vin ci de otrava in cel mai pur sens al cuvantului iar jocurile de cuvinte de pe etichete cu trimiteri la soiuri existente sunt deja de notorietate. Vinurile se impart in mai multe categorii, asa cum si unitatile in care le servesti sunt impartite in mai multe categorii. Nu cred ca va reusi dansul sa gasesca intr-un testaurant respectabil din Bucuresti vin contrafacut.
    • 0 (0 voturi)    
      Otrava (Marţi, 14 aprilie 2009, 10:55)

      gicu [anonim] i-a raspuns lui pantagruel

      @Cristian

      99% din vinul romanesc e contrafacut - mai vorbim cand vor incepe si in Romania controalele si analizele serioase la vinurile romanesti si cand se va lasa cu arestari, asa cum a fost si-n Austria
    • 0 (0 voturi)    
      raspuns (Luni, 4 mai 2009, 18:14)

      Marian T [anonim] i-a raspuns lui pantagruel

      Nu trebuie sa subscrieti, poate si procentul declarat este eronat, dar trebuie sa tinem cont si de faptul ca pana si folosirea zaharului face ca vinul sa devina...contrafacut, iar cand mai citesti si "a se consuma pana la data de..." parca-ti vine sa nu-l mai cumperi. Despre restaurante ? Intradevar in cele respectabile poate ca nu vom gasi acele vinuri, dar persoane care sa comande vinuri nobile si sa le bea cu pepsi sau cola, vom gasi cu siguranta. Iar ceva tot va lasa de dorit: servirea, prezentarea, paharele, ceva tot nu va fi in regula, deoarece - "merge si-asa".
      Cat despre producatorii noi aparuti am toata stima- Davino,Vinarte,Tenuta Odobesti,Rotherfield Propriety (ex Tohani), etc etc, producatori de vinuri mari. Cautati revista noastra Romanian WINE Art si rasfoiti-o.
      M.T.
  • +1 (1 vot)    
    valoarea vinului romanesc (Marţi, 14 aprilie 2009, 10:24)

    zelenkar [anonim]

    este urmatoarea: am fost in afara la un hotel care avea vinoteca proprie si in momentul in care vroia sa alegi vinul iti aduceau o carte cu vreo 4,000 de vinuri din toata lumea. In toata lista nu era nici unul din Romania. De ce credeti ca era asa - explicatia lor a fost ca producatorii romani nu pot garanta ca loturi diferite din acealasi vin au aceeasi calitate ...

    Si inca una, cica memebrii managementul celor de la cramele Prahova Valley nu beau nici odata din vinurile lor. de ce oare?

    Asat spune multe despre producatorii nostrii
    • 0 (0 voturi)    
      calitate constanta (Miercuri, 15 aprilie 2009, 15:14)

      nonick [anonim] i-a raspuns lui zelenkar

      "producatorii romani nu pot garanta ca loturi diferite din acealasi vin au aceeasi calitate"
      Nu ma pricep, dar asta poate fi un lucru bun. Asa cum se baga lapte praf in iaurturi "naturale" pentru a asigura aceleasi caracteristici de gust si calitate pe tot parcursul anului (se stie ca laptele are gust diferit in functie de ce mananca vaca, iarba (vara), fan (iarna), concentrate etc.) probabil la fel se face si cu vinurile "constante", au mici adaosuri care le ajuta sa fie asa. Eu le prefer pe cele fara adaosuri.
  • +1 (1 vot)    
    vom avea si noi vinuri mai bune... (Marţi, 14 aprilie 2009, 11:23)

    anonim [anonim]

    Lucrez in Italia in domeniul expozitiilor una dintre ele fiind cel mai mare targ de vinuri din lume(99% vinuri de top din Italia). In Italia firmele viticole sunt in marea majoritate mici si nu este rentabil sa produca vinuri de slaba calitate. La noi in Romania se produce mult si prost, dar asta este cerinta pietii interne. In ultimul timp au aparut francezii, italienii si spaniolii care aun inceput sa investeasca masiv in Romania in acest sector, dar va fi nevoie de cel putin zece ani pentru a se vedea roadele. Intre timp se spera ca bugetul romanilor sa se mareasca, pentru a putea sa si permita si calitate. Un vin bunicel la etnoteca costa intre 6-12€ , dar evident ca dupa dupa an, denumire preturile urca.
  • 0 (0 voturi)    
    NE OTRAVESC ASTIA NUMAI PT. A FACE (Marţi, 14 aprilie 2009, 15:59)

    CRISTI [anonim]

    ei afaceri si a cistiga averi !
    stiti unde ajung strugurii de soi ? ca materie prima in franta ,unde lipesc eticheta si devine vin frantuzesc ! normal ca noi bem in cel mai bun caz,ce ramane din spalatul butoaielor,plus niste pastile,pilituri de gard,soda caustica,cauciuc de roti si alte chestii delicioase !
  • 0 (0 voturi)    
    Amenzi pentru adaugarea de zahar (Marţi, 14 aprilie 2009, 16:02)

    GrigC [anonim]

    In Franta, producatori de vin si intermediari au primit in 2004 amende de pana la 35000 euro si chiar pedepse de pana la 15 luni de inchisoare cu suspendare pentru faptul ca au introdus zahar in vin. La noi, cred ca e o practica curenta adaugarea de zahar. Pe cand pedepsirea celor care o practica??

    http://www.lepatriote.fr/index.php/viticulture/proces-du-sucre-lourdes-amendes-contre-les-viticulteurs

    http://www.viti-net.fr/Outils/Fiches/FichesDetail.asp?idRub=11&id=54599
    • 0 (0 voturi)    
      n-are oricine atat noroc cu clima (Marţi, 14 aprilie 2009, 18:07)

      hac [anonim] i-a raspuns lui GrigC

      In Austria adaugarea zaharului pentru a atinge nu stiu care grad minim este permisa de lege. Daca va imaginati ca exista si vinuri britanice (probabil Jamie Oliver face baie la picioare in ele, alternand cu uleiul de masline), atunci din ce sa rezulte alcoolul?
    • 0 (0 voturi)    
      zaharul sa fie problema... (Miercuri, 15 aprilie 2009, 15:19)

      nonick [anonim] i-a raspuns lui GrigC

      Din pacate, o poveste adevarata: cunostinta unei cunostinte, in vizita la un mare producator roman, nu spun care, fiind prieten cu un director de acolo i-a cerut acestuia niste vin bun pentru acasa... Raspunsul a fost: "nu pot sa-ti dau, ca a intarzaiat camionul cu arome din Franta, ajunge numai maine"... Damn.
  • 0 (0 voturi)    
    ''CINE ESTE ACEST TIMOFTI'' (Joi, 7 mai 2009, 17:19)

    anonim [anonim]

    catre toti cititorii

    in primul rand vreau sa salut toti cunoscatorii si amatorii de vin si implicit sommelierii din romania.
    in ceea ce-l privesti pe acest domn ajuns la pensie, tin sa cred k ar vrea sa-si faca nume din atacurile catre producatorii si lumea vinului, dar nu ar trebui sa uite ca noi sommelierii avem respect pt scoala dansului inceputa la 45-50 de ani, si doar respect nimik mai mult!!! daca ar fi trebuit cineva sa critice lumea vinului din punct de vedere al somelierilor aceia ar trebui sa fie: florin voica, doru dumitrescu, ionel dumitru, virgil dumitrascu, ivan florin, marius bratu, costi dragan, alexandru dan, cristian baschir si nu in cele din urma doamna cornelia toma, oameni care s-au daruit si au castigat concusuri nationale si au avut participari internationale la ''ruinart'' si mondiale.
    in monentul in care domnul ziarist va avea performante, atunci cu siguranta va fi bine primit cu astfel de declaratii, pana atunci va ramane un simplu ''ziarist anonim'' care vrea, nu vrea, trebuie sa-si vada de lungul nasului si cauta reclama.

    numai bine tuturor, sommelier.
  • 0 (0 voturi)    
    Domnule Marian Timofti (Miercuri, 17 iunie 2009, 3:37)

    Zamfir Radu [anonim]

    Domnule Marian Timofti as dori sa schimb niste parerei opini cu dumneavoastra daca sunteti amabil sa imi oferiti si mie adresa dumnevoastra de email sau un nr de telefon mi-ar face mare placere cu multa stima si respect
  • 0 (0 voturi)    
    Vorba dulce mult vin aduce (Vineri, 21 august 2009, 23:48)

    Florin [anonim]

    Vorbeste frumos omul,prezinta bine si a spus adevarul in ceea ce priveste o parte din vinurile romanesti.Majoritatea sunt obisnuiti sa cumpere ce gasesc pe rafturile hipermaket-urilor,dar intr-un magazin specializat le este ,,frica'' sa intre.Va spun din experienta ca atunci cand un cumparator obisnuit intra la mine in vinoteca si incerc sa-l indrum sa aleaga cem mai potrivit vin pentru evenimentul sau,se uita la mine circumspect si crede ca vreau sa-i bag pe gat cine stie ce vin care nu se vinde la mine.Totusi majoritatea revin incantati ca sfaturile au fost utile.Pacat ca in restaurante nu se incearca putina ,,educatie' in ceea ce priveste consumul vinului.
  • 0 (0 voturi)    
    Sommelierul Ageamiu (Duminică, 20 aprilie 2014, 18:27)

    Nae Viticultorul [anonim]

    Un vin adevarat are cel putin 3 ani vechime, scrie pe el D.O.C., are 75 centilitri (si nu mililitri), nu e mentionat vreun sulf pe eticheta, are dop de pluta stampilat, are cateva buline pe sticla jos si fundul sticlei scobit mult. In plus, scrie pe el firma, localitatea, ca e produs si imbuteliat de aceeasi firma. Pe gatul sticlei, pe suprafata vinului e un strat bine definit de cativa mm vizibil. In contact cu limba si cerul gurii, vinul degaja instantaneu cateva senzatii, printre care cel de volum, consistenta, aroma si miros care provine din gura si nu din nas. Un vin de butoi are o aproape insesizabila aroma de fenol din doaga butoiului. Asta e vinul rosu, celelalte vinuri sunt greu de sesizat, cele mai fine din Europa sunt cele bulgaresti facute de un nobil bulgar care a emigrat in SUA, a pus California pe harta comertului cu vin mondial si s-a intors in tara lui sa dea niste minunatii de vin. Trebuie sa mai si cunosti soiurile de vin, sa stii cam ce gust au ca sa nu te pacaleasca somalezii de pretutindeni in lume. Daca nu stii toate astea, multumeste-te si amageste-te cu orice iti da somalezul sommelier si da-i o punga de bani ca sa-ti umfli ego-ul de ignorant parvenit.


Abonare la comentarii cu RSS
Asigurari si Pensii
Stiri Auto


Top 5 articole cele mai ...


Distractie si confort maxim la pret modest. Pensiune Azuga-Casa Barcaru. Cazare 28 locuri, bucatarie si bar. Rezervari: 0744.302.373, 0244.326.418
S-a dat START-ul la sezonul nuntilor! Inscrieri urgente! Castiguri garantate! 0730.32.32.16
Google Apps Business si Managed Hosting in Romania, Olanda si SUA prin Appnor MSP.
Cel mai mare numar de marfuri si camioane. Peste 10.000 de membri. Bursa de transport nr. 1 in Romania.
Perdele, draperii, falduri romane. Proiectare si montare perdele, draperii, accesorii pentru orice tip de fereastra. Solutii si executii pretentioase. Noi modelam lumina in casa ta! www.lafereastra.ro
Agrocom France, radacina proiectelor tale. Arhitect peisagist, proiecte 2D/3D, plante ornamentale. Universul dvs exterior modelat cu bun gust. www.pepiniera.com
Reduceri consistente la Zaza Pizza: 12 lei pizza. Intra pe pagina noastra de Facebook si afla produsul si parola zilei.
Vrei permis de camion/autobuz, recunoscut in UE? Vino la PILOTAJ PROF BUZAU pentru permis categoriile B, C, CE si D pe autovehicule de ultima generatie!
Auto Grand - Rent a car. Inchirieri autoturisme cu sau fara sofer. Preturi incepand de la 19 euro/zi.
Calm, Putere, Relaxare. Aikido cu mintea si corpul coordonate. Invatati cum sa va relaxati si cum sa va pastrati calmul in conditii de stress.
Fiecare pacient spune o poveste. Enigme medicale si arta de a formula diagnostice. O carte scrisa de Lisa Sanders, cea care prin rubrica din New York Times a inspirat crearea serialului Dr. House. Pe Psihoshop.ro. Carti de psihologie.

Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi