Intrebare: Am semnat. Pot sa aduc polita inapoi?

ING:Da, daca totusi, la scurt timp dupa ce ati incheiat o asigurare de viata va dati seama ca nu sunteti sigur daca va doriti acest produs sau va nemultumeste ceva, aveti la dispozitie 20 de zile de la data incheierii contractului pentru a renunta la el, iar prima initiala va va fi restituita integral. Aceasta perioada de 20 de zile va da posibilitatea de a trece in revista fiecare detaliu din polita dumneavoastra inca o data, inainte de a va asuma un angajament pe termen lung.

In cazul in care decideti sa mentineti in vigoare asigurarea dupa acceptarea acesteia, incetarea ei intr-un moment ulterior poate avea loc prin reziliere la solicitarea dumneavoastra. Aceasta este insa o decizie ireversibila, polita nemaiputand sa reintre in vigoare in conditiile existente anterior. Rezilierea voluntara a contractului inainte de termen nu este in avantajul dumneavoastra pentru ca implica penalitati, care pot ajunge in primii ani de polita pana la 100%. Pentru contractele traditionale valoarea de rascumparare se calculeaza pornind de la primele achitate pana la data rezilierii si a participarii la profit acumulate pana la acea data, din care se deduc cheltuielile efectuate cu emiterea, administrarea contractului si cu acoperirea riscurilor. In cazul contractelor cu componenta de investitii, valoarea de rascumparare depinde in plus si de evolutia programelor de investitii alese de dumneavoastra.

Daca parcurgeti o perioada financiara dificila si nu mai puteti continua plata primelor, e bine ca inainte de a decide rezilierea politei sa evaluati impreuna cu consultantul dumneavoastra si alte solutii care pot sa nu implice penalitati.

Daca intarziati cu plata primei, aveti la dispozitie o perioada de gratie (de regula de 30 de zile) in care continuati sa fiti protejat financiar. In cazul in care depasiti perioada de gratie, si pana la implinirea unui nou termen, de obicei de 90 de zile, contractul continua insa acoperirea riscului de catre companie inceteaza, iar un eveniment asigurat produs in acest interval nu va fi acoperit. Pe parcursul acestei perioade costurile contractului vor continua sa fie deduse. La implinirea a 90 de zile de neplata polita este suspendata; practic, asigurarea inceteaza sa existe si nu mai beneficiati de protectie financiara. In functie de companie, o polita de asigurare de viata suspendata poate fi repusa in vigoare intr-o anumita perioada de timp (de 1 pana la 5 ani), insa acest lucru presupune achitarea primelor restante si o noua evaluare a riscului.

(suplimentul publicitar de educatie financiara, Asigurari si Pensii)

Pentru o centralizare eficienta a intrebarilor/comentariilor, va rugam adresati intrebarile dvs. folosind formularul din pagina, coltul din dreapta sus(Pune intrebarea ta aici)