Intrebare: Cum stabilesc suma asigurata de deces?

ING: Ce este suma asigurata in caz de deces. Intr-o polita de asigurare de viata, suma asigurata este expresia nivelului de protectie ales de cel care incheie contractul de asigurare. Ea este stabilita de persoana care semneaza polita impreuna cu consultantul si este suma care urmeaza a fi transferata beneficiarului in cazul decesului persoanei asigurate.

Cat de mare sa fie suma. Nu exista o regula privind stabilirea nivelului sumei asigurate, insa aceasta trebuie sa fie suficient de mare incat sa acopere atat cheltuielile imediate aferente evenimentului asigurat, cat si nevoi financiare ulterioare ale familiei, pentru o anumita perioada de timp din acel moment. Practica cea mai frecventa este de a alege o suma asigurata care sa reprezinte echivalentul unui numar de venituri anuale ale membrului familiei care este principala sursa de venituri, in functie de cateva situatii.

Daca esti tanar, casatorit, ai o casa si doar un copil, ar fi bne sa iei in considerare o suma asigurata de 3-7 ori venitul tau anual. Daca ai o familie mai mare si obligatii financiare si nu vrei sa le lasi pe umerii celor dragi, ai putea multiplica venitul tau anual cu 7-10 ori ca sa afli suma asigurata de care sa tii cont. Insa o suma asigurata mai mare presupune o prima de asigurare mai mare, dar si investigatii suplimentare privind starea de sanatate a persoanei asigurate.

Legatura dintre suma asigurata si prima de asigurare. Prima de asigurare pentru suma asigurata de deces depinde de nivelul sumei asigurate, durata contractului, varsta si starea de sanatate a persoanei asigurate.

Regula de aur. Adevarata intrebare la care trebuie sa raspunzi atunci cand alegi suma asigurata este de cati bani va avea nevoie familia ta atunci cand tu nu-i vei mai fi alaturi sa o sustii financiar. Aceasta depinde in mare masura de nevoile financiare ale celor dragi si de nivelul de trai pe care il au acestia in acest moment. Atunci cand ai hotarat sa inchei o asigurare de viata, factorii pe care trebuie sa ii iei in considerare cand alegi nivelul sumei asigurate trebuie sa includa acoperirea cheltuielilor care apar in urma evenimentului asigurat, cheltuieli cu educatia copiilor, acoperirea imprumuturilor contractate sau a altor datorii si suportul financiar de care va avea nevoie familia in absenta ta.

(suplimentul publicitar de educatie financiara, Asigurari si Pensii)

  • Pentru o centralizare eficienta a intrebarilor/comentariilor, va rugam adresati intrebarile dvs. folosind formularul din pagina, coltul din dreapta sus (Pune intrebarea ta aici)