Pe Internet au inceput sa circule fisiere ca ar contine varianta decriptata a telegramelor obtinute la finele anului 2010 de Wikileaks, in forma lor integrala. WikiLeaks a acuzat joi un ziarist al prestigiosului cotidian britanic The Guardian ca a difuzat "din greseala sau cu rea vointa" o parola care ar fi trebuit sa ramana secreta, desi aceasta parola este prezentata intr-o carte publicata in ianuarie 2011 de Guardian: ACollectionOfHistorySince_1966_ToThe_PresenDay#.

Aceasta este parola care ar fi permis accesul la versiunea integrala a celor 251.000 de telegrame diplomatice americane.

The Guardian a respins acuzatiile potrivit carora s-ar afla la originea difuzarii versiunii integrale a telegramelor - care contin numele surselor primare.

WikiLeaks spune ca a obtinut in toamna lui 2010 aceste documente secrete si le-a oferit in exclusivitate catorva cotidiene din intreaga lume, printre care si Guardian, care ar fi trebuit sa le publice intr-o forma ce proteja identitatea surselor.

"Un ziarist de la Guardian, intr-un act de neglijenta sau de rea-vointa de care nimeni nu si-a dat seama pe moment, a dezvaluit parola de acces spre fisierul originar unde documentele figurau integral", a declarat site-ul, intr-un comunicat.

"Cotidianul respinge in totalitate orice afirmatie potrivit careia ar fi vinovata de telegramele ne-editate", a sustinut Guardian, care acuza in schimb WikiLeaks.

"The Guardian cere WikiLeaks sa stopeze proiectul sau de difuzare a telegramelor diplomatice in versiunea lor integrala", gest care ar fi "iresponsabil", a afirmat cotidianul britanic.

The Guardian recunoaste ca a publicat o parola in cartea sa despre WikiLeaks, publicata in februarie, dar subliniaza ca acesta nu ar fi trebuit sa fie valabila decat cateva ore.

"Se pare ca doua copii ale acestui fisier au fost ulterior trimise pe o retea de sharing utilizand aceeasi parola", subliniaza Guardian.

Potrivit cotidianului britanic, una dintre versiuni a fost introdusa in retea de WikiLeaks, in 7 decembrie, cu cateva ore inainte de arestarea fondatorului sau Julian Assange la Londra, in dosarul de agresiune sexuala din Suedia.

Cealalta versiune, publicata miercuri pe internet, "nu este cea la care noi am avut acces anul trecut", subliniaza Guardian.

Cotidianul precizeaza ca WikiLeaks nu a formulat nicio ingrijorare in momentul aparitiei cartii si nici in celelalte sapte luni care au urmat.

Potrivit cotidianului, legatura spre fisierul integral a fost publicata de un anonim pe Twitter, care l-ar fi identificat gratie indiciilor oferite de mai multe media si a informatiilor difuzate pe Twitter de catre WikiLeaks.

Intre timp, WikiLeaks a lansat un sondaj pe Twitter pentru a consulta abonatii asupra difuzarii pe internet a versiunii integrale, inclusiv cu numele surselor.

Amenintarea a fost luata in serios de Departamentul american de Stat, care a calificat joi drept "iresponsabila, imprudenta si foarte periculoasa" atitudinea site-ului in ceea ce priveste difuzarea de documente secrete.