O nava de razboi chineza a somat, in luna iulie, un vapor indian sa se identifice si sa-si explice prezenta in marea Chinei de Sud, in largul coastelor vietnameze, a afirmat joi cotidianul Financial Times, citat de AFP.

Ziarul londonez a indicat ca cinci surse apropiate dosarului au localizat acest incident in apele internationale.

China a dovedit ambitii teritoriale foarte puternice in ultimele luni, starnind reactia vecinilor sai, dar si a Statelor Unite. Beijingul revendica suveranitatea cvasi-totalitatii marii Chinei de Sud, traversata de rute comerciale mondiale.

"S-a intamplat ceva", a confirmat pentru AFP, la Hanoï, o sursa apropiata incidentului, adaugand ca nu poate preciza la ce distanta de coasta vietnameza s-a produs incidentul.

"Este abordarea tipica a chinezilor", a adaugat sursa citata, care adauga ca navele chinezesti afirma ca zona tine de "teritoriul lor" si cer celorlalti sa explice "ce fac pe teritoriul lor".

La New Delhi, o sursa militara sub acoperirea anonimatului neaga in schimb incidentul. "Nu a existat nici cea mai mica confruntare. Nava noastra urma un traseu legitim si nimic nu s-a intamplat".

Vietnamul si Filipine si-au multimplicat incidentele cu China in ultimele luni, denuntand in special hartuirea la care sunt supuse pescadoarele lor de catre navele chinezesti.

Raportul anual al Pentagonului afirma in urma cu cateva zile ca Beijingul incearca sa-si dezvolte puterea navala, prin dezvoltarea de rachete anti-nave care pot lovi portavioanele, prin imbunatatirea sistemelor radar si prin intarirea flotei de submarine de atac si de nave de razboi.

Biejingul a caracterizat acuzatiile drept "fara fundament".