Rusii au trecut granita in Belarus pentru a face cumparaturi in orasele de frontiera, dupa ce pretul produselor alimentare, al hainelor si altor bunuri a scazut brusc in urma devalorizarii rublei, potrivit RIA Novosti.

Cozile au fost uriase, mai ales ca magazinele au ridicat preturile din cauza cererii in crestere. O lupta a izbucnit recent in Mstistavl, un orasel din Belarus, situat la 13 kilometri de granita cu Rusia, dupa ce intr-un supermarket s-a format o coada uriasa de "vizitatori" rusi in cautare de lapte. Cearta a inceput in momentul in care o localnica a vrut sa ajunga in fruntea cozii pentru a cumpara o sticla de lapte.

In primavara, guvernul bielorus a devalorizat moneda nationala cu mai mult de o treime, a inghetat preturile la unele alimente de baza si a rationalizat consumul de benzina pentru a preveni o posibila criza financiara, ceea ce a dus la cresteri importante a salariiilor angajatilor de la stat. Masura a fost adoptata chiar inainte de alegerile prezidentiale din luna decembrie.