​​Campania palestinienilor de a obtine recunoasterea ca membru cu drepturi depline al Organizatiei Natiunilor Unite este pentru Israel o amenintare mai mare decat cea reprezentata de Hamas, a declarat miercuri ministrul israelian de finante, citat de AFP. Yuval Steinitz a spus ca, daca palestinienii vor solicita aderarea oficiala la ONU, Iaraelul "va raspunde", fara insa sa precizeze la ce se referea.

"Aceasta initiativa palestiniana reprezinta o amenintare mai serioasa decat cea a Hamas", a declarat Steinitz pentru Radioul public din Israel, referindu-se la miscarea islamista care conduce Gaza si care solicita distrugerea statului evreu.

Ministrul a spus ca daca palestinienii isi vor urma planul de a solicita calitatea de membru al ONU, Israelul "va raspunde".

AFP scrie ca Steinitz nu a precizat modul in care va reactiona Israelul, insa afirmatiile sale au fost facute la scurt timp dupa ce Haaretz a publicat informatia ca Ministerul de Finante a blocat plata a 106 milioane de dolari in venituri fiscale pentru Autoritatea Palestiniana.

Ministrul, care apartine partidului Likud al premierului Benjamin Netanyahu, a declarat ca va fi imposibil sa opreasca efortul palestinienilor, care va avea loc in timpul Adunarii Generale a ONU, ce va avea loc in septembrie la New York.

La randul sau, ministrul Infrastructurii, Uzi Landau, a declarat ca, daca palestinienii isi vor pune in aplicare planul de a obtine recunoasterea ONU, acest lucru va insemna sfarsitul tuturor intelegerilor incheiate cu Israelul.

"Ar trebui atunci sa ne impunem suveranitatea asupra teritoriilor asupra carora exista un consens - in Valea Iordanului si principalele zone de colonii, si chiar mai mult", a spus Landau, referindu-se la o propunere a dreptei israeliene, potrivit careia, ca raspuns la efortul palestinienilor, Israelul ar trebui sa anexeze teritoriul palestinian. AFP precizeaza ca Uzi Landau apartine partidului ultra-nationalist Israel Beiteinou.

Palestinienii ar urma sa-si prezinte cererea oficiala de aderare la ONU la 20 septembrie, in timpul celei de-a 66-a Adunarii Generale a ONU. Decizia lor vine dupa ce negocierile de pace directe cu Israelul au esuat anul trecut, din cauza controversei legate de constructia de asezari israeliene pe teritoriul palestinian.

Israelul se opune eforturlui palestinian la ONU, afirmand ca discutiile sunt singurul mod de a rezolva conflictul si de a crea un stat palestinian. Pozitia guvernului de la Ierusalim este sustinuta de Statele Unite.