Sapte persoane, intre care cinci politisti, au fost ucise si alte 18 ranite dupa un dublu atentat sinucigas care a avut loc marti seara in capitala cecena Groznai, transmite CNN, citand o informatie preluata de la agentia RIA Novosti. Potrivit Interfax, atentatele s-au produs in timpul sarbatorilor care marcau sfarsitul Ramadanului.

Atacuri kamikaze in CeceniaFoto: Agerpres

Oficialii au declarat ca prima deflagratie a avut loc in momentul in care ofiterii de securitate incercau sa aresteze un suspect islamist. La circa 30 de minute dupa prima deflagratie a avut loc o noua explozie, care a avut drept tinta politistii si membrii echipelor de urgenta ce sosisera in zona.

Ambele atacuri s-au produs intr-o zona extrem de populata din Groznai, la circa 50 de metri de o cladire a Parlamentului, in timpul manifestarilor ce marcau sfarsitul Ramadanului.

RIA Novosti l-a citat pe presedintele Ramzan Kadirov care a spus ca cinci politisti, un oficial din Ministerul pentru Situatii de Urgenta si un civil au fost ucis in urma atacurilor sinucigase. Atacatorii "au ales cea mai sfanta zi pentru toti musulmanii" si "si-au aratat adevarata fata", a spus liderul de la Groznai.

CNN precizeaza ca rebelii din Cecenia au inceput lupta pentru independenta tarii in anii '90, insa in ultima perioada eforturile lor au vizat cu precadere impunerea legii islamiste si a autoritatii lor in regiune. Anul trecut, Moscova a declarat victoria in lupta impotriva separatistilor ceceni, iar violentele s-au diminuat sub regimul lui Kadirov.

Nivelul de trai al locuitorilor din Cecenia este scazut in comparatie cu restul rusilor. Rata somajului si a mortalitatii infantile sunt foarte mari.

Populatia tarii, de circa un milion de persoane, este compusa in majoritate din musulmani suniti.