O companie cu sediul in Glasgow a deschis prima unitate de "hidroliza alcalina" la un crematoriu din Florida, alternativa "verde" la incinerare, relateaza BBC.

Procesul unitatii companiei Resomation Ltd consta in dizolvarea corpuui in apa alcalina incalzita.

Facilitatea a fost instalata la unitatea de pompe funebre Anderson-McQueen din St Petersburg, si va fi folosita pentru prima data in urmatoarele saptamani.

Cei care au realizat unitatea sustin ca procesul produce o treime din efectul de sera cauzat de incinerare, foloseste de sapte ori mai putina energie si permite separarea completa a amalgamului dentar, care poate fi pastrat.

Instalatia a fost posibila numai dupa ce autoritatile din Florida au autorizat utilizarea tehnologiei, devenind unul dintre cele sapte state in care procesul a fost legalizat.

Sistemul functioneaza prin scufundarea trupului intr-o solutie formata din apa si hidroxid de sodiu, care este presurizata la 10 atmosfere si incalzita pana la 180 grade Celsius, unde este lasat timp de 2 ore jumatate - 3 ore.

Tesutul este dizolvat, iar lichidul varsat in sistemul municipal de apa si canalizare. Potrivit unui biochimist, testele au dovedit ca rezultate este steril si nu contine ADN, si nu presupune riscuri asupra mediului.

Oasele sunt indepartate si procesate in aceeasi masina folosita pentru sfarmarea oaselor dupa incinerare. Metalele, inclusiv mercur, articulatii artificiale si implanturi, sunt recuperate.