Liderul rebelilor libieni a adresat marti un ultimatum care expira sambata partizanilor lui Muammar Gaddafi din ultimale fiefuri ale regimului, inclusiv Syrte, prin care le cere acestora sa se predea pentru a nu se expune la operatiuni militare, relateaza AFP.

Seful Consiliului National de Tranzitie (CNT), Mustafa Abdeljalil, a afirmat ca negociatori sunt in curs cu demnitarii din aceste orase, in incercarea de a obtine predarea fara lupta.

"Aceasta fereastra de oportunitate va expira la sfarsitul Aïd el-Fitr (vineri). Incepand de sambata, daca o rezolvare pasnica nu este vizibila pe teren, putem face diferenta militar", a afirmat Abdeljalil, intr-o conferinta de presa sustinuta la Benghazi.

"Privilegiem toate initiativele care permit o solutie pasnica dar s-ar putea termina prin operatiuni militare", a adaugat el, exprimandu-si insa speranta ca nu va fi nevoie de folosirea fortei.

Abdeljalil a precizat ca acest ultimatum vizeaza orasul Syrte, la 360 de km est de Tripoli, localitatea Bani Walid, in sud-est de Tripoli si regiunea de Sud, fara a oferi alte explicatii.

Consiliul National de Tranzitie a facut referire in mai multe randuri, in ultimele zile, la negocierile dintre rebeli si liderii tribali pentru ajungerea la o solutie pasnica in regiunea natala a colonelului Gaddafi, derulate pana in prezent fara succes.

Dar latul se strange incet in jurul Syrte, oras de coasta cu 120.000 de locuitori, avanposturile rebelilor progresand cu 20 de kilometri din zona estica, luni seara.

Marti dimineata, situatia era calma pe frontul din estul orasului Syrte, unde rebelii continua sa primeasca intariri.