Planificata pentru 7 si 8 septembrie, vizita cancelarului german Angela Merkel in Rusia a fost amanata. Asa s-a anuntat oficial la Berlin. Decizia a fost convenita de ambele parti. Deocamdata nu a fost precizata alta data, scrie Nezavisimaia gazeta. Despre motivele care au condus la aceasta hotarare, purtatorul de cuvant al guvernului german, Kristoph Steegmans, a subliniat ca ea a fost determinata de graficul prea incarcat al cancelarului.

Angela MerkelFoto: Agerpres

Cand a fost stabilita perioada nu s-a stiut ca la 8 septembrie in Bundestag va fi analizata in prima lectura reforma Fondului european de stabilitate financiara. Cu o zi inainte, in aceeasi problema se asteapta decizia Curtii constitutionale. „Importanta temei face imperios necesara prezenta cancelarului”, a rezumat reprezentantul guvernului.

In ceea ce priveste Rusia, a continuat el, orice deplasare intr-un stat atat de important si de mare cere mult timp de pregatiri. De aceea, cand ceva intervine, este de preferat ca in locul unei vizite organizate in pripa sa fie gasita o solutie care sa asigure toate posibilitatile care sa asigure desfasurarea intalnirii.

"Amanarea a fost o decizie corecta, adoptata cu acordul amiabil al partilor. Cred ca am fost bine inteles de toata lumea", a spus Steegmans, pentru a preveni orice eventuala rastalmacire.

Fireste, comenteaza ziarul citat, in relatiile ruso-germane exista numeroase semne de intrebare. Dar in momentul de fata ele se prezinta absolut senine pe fondul problemelor Germaniei cu partenerii si aliatii ei occidentali.

Berlinul trebuie sa faca fata cu pozitia SUA si NATO, care nu iarta nemtilor refuzul lor de a participa la operatiunea de inlaturarea a liderului libian, Muammar Gaddafi.

Pe campul UE, a cresut fantastic pericolul de default al marilor state, de prabusire a monedei unice. In plus, Merkel se confrunta cu o situatia interna tensionata.