Sute de persoane, majoritatea din cadrul miscarii "indignatilor" (Los Indignados), au manifestat duminica seara, la Madrid, impotriva unui proiect de reforma constitutionala care propune instituirea unei "reguli de aur" a stabilitatii bugetare, prin care limita de deficit sa fie trecuta in legea fundamentala, ei cerand referendum national privind acest subiect, relateaza AFP.

Purtand o pancarta uriasa pe care scria "Nu reformei Constitutiei, nu unui pas inapoi", protestatarii au pornit in jurul orei 19.00 (ora Romaniei) in mars de la gara Atocha spre tabara emblematica a "indignatilor" din Puerta del Sol, pe care acestia au ocupat-o timp de o luna, din mai pana in iunie.

Pe o alta pancarta mare era afisat mesajul "Poporul sa fie de asemenea inclus: un referendum acum!"

Alte manifestatii similare sunt programate in mai multe orase spaniole.

Principalele doua partide din Spania, Partidul socialist (la putere) si Partidul popular (de dreapta), au cazut de acord asupra unei reforme constitutionale care sa introduca o "regula de aur" a stabilitatii bugetare in legea fundamentala a tarii.

Propunerea, care trebuie sa stranga trei cincimi din voturile celor doua camere parlamentare pentru a fi aprobata, va fi luata in discutie marti de deputatii spanioli, in cadrul unei sesiuni extraordinare.

"O data in plus, cel doua mari partide s-au pus de acord fara sa ceara opinia cetatenilor. Acest plafon de cheltuieli va agrava si mai mult situatia, daca va fi impus in domeniul educatiei sau al sanatatii", a declarat Pablo Padilla, un protestatar de 22 de ani, student si somer.

"Noi asteptam o reforma constitutionala asupra altor chestiuni de ani de zile, iar ei fac aceasta reforma doar pentru a indeplini cerintele Angelei Merkel", a spus la randul sau Manuel Munoz, un sociolog pensionat, in varsta de 59 ani.

Pe 16 august, Franta si Germania au propus ca cele 17 tari membre ale zonei euro sa adopte, pana in vara lui 2012, o asa-numita "regula de aur" privind echilibrarea finantelor publice.

Declansata la mijlocul lunii mai, miscarea "indignatilor" din Spania reuneste cetateni din toate categoriile sociale, tineri, studenti, angajati, pensionari sau someri, care protesteaza impotriva nivelului record al somajului (21,29%) si a costurilor sociale ridicate ale crizei economice.