Iranul a avertizat duminica Alianta Nord-Atlantica in privinta oricarei tentatii de a interveni militar in Siria, atentionand ca, mai mult decat infrangerea unui regim, o astfel de operatiune ar insemna impotmolirea intr-o "mocirla" precum in Irak sau Afghanistan, relateaza Reuters.

Cel mai mai apropiat aliat al Siriei in Orientul Mijlociu, Iranul si-a mai temperat in ultimele zile sprijinul pentru presedintele sirian Bashar al-Assad, facand apeluri catre acesta sa respecte "cererile legitime" ale poporului sau.

Insa, odata cu caderea lilderului libian Muammar Gaddafi, cu sustinerea armata a NATO, Teheranul este ingrijorat de posibilitatea ca un scenariu similar sa se intample si in Siria.

"Siria este liderul rezistentei din Orientul Mijlociu (in fata Israelului) si NATO nu poate intimida aceasta tara cu un atac", a declarat ministrul iranian de externe, Ali Akbar Salehi, pentru agentia oficiala IRNA.

"Daca, Doamne fereste, un asemenea lucru se intampla, NATO se va afunda intr-o mocirla din care nu va mai reusi niciodata sa iasa... Daca Occidentul va vrea sa urmeze acelasi parcurs ca in Irak si Afghanistan, nu va obtine rezultatul dorit", a spus Salehi.

Potrivit ONU, 2.200 de persoane au fost ucise in Siria, de cand Assad a trimis tancurile si armata pentru a inabusi demonstratiile izbucnite in luna martie, dupa ce presedintii din Tunisia si Egipt au fost alungati de la putere in urma revoltelor populare.

In timp ce majoritatea tarilor vecine au critica reprimarea violenta din Siria, Teheranul l-a sustinut in mod explicit pe Assad, desi Salehi a declarat sambata ca "guvernele trebuie sa fie receptive la cerintele legitime ale cetatenilor lor... fie ca e vorba de Siria, Yemen sau alte tari".