Rebelii libieni se afla la 30 de kilometri vest de Syrte, fieful lui Muammar Gaddafi, dupa ce au preluat controlul asupra orasului Ben Jawad, a declarat un lider rebel, citat de AFP.

In est, "am preluat Ben Jawad astazi", iar in vest "thowar (combatantii revolutionari) din Misrata sunt la 30 de km de Syrte", a declarat duminica Mohammed al-Fortiya, comandantul rebelilor din Misrata, orasul rebel care a fost asediat luni de zile de fortele pro-Gaddafi.

Dupa ce au avansat puternic inspre est la inceputul saptamanii, rebelii ramasesera blocati de marti la Ben Jawad, o localitate pe care nu reusisera niciodata sa o controleze.

Ultimul mare bastion al lui Mouammar Gaddafi, care s-a nascut in aceasta regiune, Syrte, este prins acum intre fortele rebele venite din Benghazi, in est, si din Misrata, in vest.

In prezent se deruleaza negocieri cu liderii tribali din Syrte, la 360 km est de Tripoli, in vederea predarii orasului, au declarat mai multe surse.

"Negociem cu triburile astfel incat Syrte sa se predea pasnic", a confirmat al-Fortiya, precizand ca in negocieri sunt implicati doar liderii tribali, fara a fi fost stabilit vreun contact cu Muammar Gaddafi sau apropiati ai sai.

Rebelii cred ca Gaddafi si fiii sai s-ar fi putut refugia in Syrte. Informatia de sambata, potrivit careia liderul libian ar fi fugit in Algeria cu o coloana de masini blindate, a fost dezmintita de autoritatile algeriene.