O mare de oameni a izbucnit in urale duminica, la New Delhi, in momentul in care militantul anticoruptie Anna Hazare si-a interupt greva foamei, considerand ca victoria sa impotriva puterii, care a acceptat sa-i ia in considerare cererile, este cea a unui intreg popor care a redevenit "mandru" de a fi indian, relateaza AFP.

Zeci de mii de oameni au mers pe jos, cu motocicletele, bicicletele sau taxiurile spre o esplanada din centrul New Delhi, pentru a asista la un moment istoric, sub privirile pasive ale fortelor de ordine.

Intr-o caldura umeda de final de muson, partizanii acestuia arborau drapele nationale si chipii albe, asemanatoare celei purtate de Gandhi si readuse la moda de Anna Hazare, un fervent admirator al acestui erou al independentei.

"Este o zi istorica pentru tara. Guvernul a esuat complet. Acum, este din nou dator poporului", spune un militant de 36 de ani, Paresh. "Hazare reprezinta omul de pe strada. Victoria sa este victoria noastra".

Partizanii si-au exprimat bucuria ca au reusit sa invinga statul fara violenta.

"Nu suntem la Londra! Aici, nimic nu a fost spart. Este o revolutie care s-a derulat pasnic", spune si Rahul Karan, un inginer IT de 31 de ani, facand aluzie la recentele revolte din capitala britanica.

A urmat apoi discursul lui Anna Hazare, iar multimea l-a ascultat intr-o liniste deplina, dupa care a reluat la unison sloganul sau, precum o mantra religioasa.

"Jur ca nu voi primi niciodata spaga!", au scandat manifestantii.

In fata a zeci de camere de luat vederi, Anna Hazare si-a intrerupt greva foamei si a baut cateva guri de lapte de cocos si miere.

"Am aratat lumii intregi cum se organizeaza un protest pasnic. Parlamentul a trebuit sa se incline in fata puterii poporului, dar lupta noastra nu s-a oprit. Dorim sa schimbam tara, dar in cadrul constitutional", a spus militantul.

Cu o zi in urma, el a acceptat sa inceteze greva foamei dupa ce parlamentarii i-au acceptat o parte din solicitari.

Campania sa anticoruptie, care s-a bucurat de o mare sustinere din partea populatiei, s-a cristalizat printr-un proiect de lege care viza crearea unui post de mediator al Republicii insarcinat cu supravegherea oamenilor politici si a birocratilor. Pentru a-si sustine proiectul, a inceput o greva a foamei in data de 16 august.

Sambata, ministrul Finantelor, Pranab Mukherjee, a anuntat ca parlamentarii au acceptat in principiu cererile lui Hazare.

Este vorba despre crearea unui post de mediator in fiecare dintre cele 29 de state ale Indiei, de redactarea unei "carte a cetateanului" care precizeaza drepturile poporului si de extinderea puterii acestui mediator la toti functionarii guvernului.

Tactica militantului a facut si obiectul unor critici virulente.

"Omul care a devenit eroul clasei medii indiene este, in plan ideologic, un marxist in ceea ce priveste ura impotriva celor bogati si un anarhist in ceea ce priveste dispretul pentru democratie", scrie Sunday Express.