China isi dezvolta arsenalul nuclear si se doteaza cu noi rachete balistice, afirma Pentagonul, in raportul anual citat de cotidianul american Washington Times.

Potrivit autorilor documentului, China continua sa "dezvolte fortele nucleare strategice", incercand in special sa "garanteze viabilitatea armelor sale de descurajare in fata avansurilor constante" ale Statelor Unite si Rusiei.

Pentagonul afirma ca Beijingul ar dispune de 75 de rachete nucleare cu raza lunga de actiunie, printre care se numara si rachete balistice intercontinentale DF-31 et DF-31A. China poseda si 120 de rachete cu raza scurta si medie de actiune.

De asemenea, raportul vorbeste despre instalatiile subterane situate in nordul tarii, folosite pentru stocarea rachetelor si a ogivelor nucleare, dar si ca buncare de comanda in cazul unui atac nuclear.

Aceste facilitati ar include si o "obscura retea de tunele" cu o lungime de aproape 5.000 de kilometri.

De asemenea, raportul dezvaluie ca Beijingul dezvolta un scut anti-racheta, o "umbrela" nationala formata din interceptori de mare viteza, non-explozivi, care pot lovi rachete si alte vehicule aeriene la inaltimi de peste 80 de kilometri.

In plus, China continua sa dezvolte armamentul anti-satelit, care a fost testat pentru prima oara in 2007, provocand o masa de deseuri in spatiu care ameninta si acum circulatia orbitala, arata raportul.

Richard Fisher, analist specializat in probleme militare chineze, spune ca "ar fi prematura examinarea unei noi reduceri a armamentelor strategice, ceea ce administratia Obama intentioneaza sa faca", avand in vedere lipsa de transparenta a Beijingului in ceea ce priveste proiectele nucleare.

Oficiali militari chinezi au amenintat cel putin in doua randuri, incepand cu 1995, direct sau indirect, folosirea armelor nucleare impotriva Statelor Unite.

In octombrie 1995, generalul Xiong Guangkai a declarat, legat de un eventual conflict legat de Taiwan: "Daca ne atacati, putem sa va lovim si noi". "In cele din urma, va pasa mai mult de Los Angeles decat de Taipei", a afirmat atunci generalul.

In 2005, generalul Zhu Chenghu a avertizat ca, daca SUA utilizeaza arme conventionale pe teritoriul chinezesc, "vom fi nevoiti sa raspundem cu armament nuclear".