China a interzis site-urilor de Internet sa prezinte 100 de cantece ale unor artisti internationali, se precizeaza intr-un comunicat postat pe pagina electronica a Ministerului Culturii de la Beijing, citat de AFP. Printre artistii interzisi se numara Lady Gaga, Beyonce, Take That si Backstreet Boys.

Lady GagaFoto: Reuters

Ministerul chinez a afirmat ca urmareste sa reglementeze "ordinea" pietei muzicale de pe Internet, adaugand ca "melodiile care afecteaza securitatea culturii statului trebuie curatate si reglementate prin lege".

Intre piesele cenzurate se numara melodii cantate de Lady Gaga ("The Edge of Glory", "Hair", "Marry the Night" si "Bloody Mary"), Backstreet Boys, Beyonce, Simple Plan, Take That si Chang Hui-mei (Taiwan).

Lady Gaga - The Edge of Glory:

AFP precizeaza ca decizia a fost emisa la 19 august, fiind postata ulterior pe pagina electronica a Ministerului Culturii. Comunicatul nu explica de ce au fost interzise melodiile, insa, in mod obisnuit, oficialii chinezi cenzureaza lucruri considerate "sensibile" din punct de vedere politic sau ofensatoare.

Aceasta este cea de-a treia lista de acest fel emisa de guvernul chinez in ultimii ani.

Potrivit AFP, autoritatile chineze au interzis unor formatii straine sa cante in China si deseori verifica lista cantecelor ce urmeaza sa fie prezentate in concerte pentru a elimina melodiile "ofensatoare".

Incepand din 2010, China solicita ca toate cantecele postate pe site-urile muzicale sa primeasca aprobarea initiala, intr-o miscare despre care guvernul de la Beijing sustine ca e menita sa combata pirateria.

AFP aminteste ca, in 2008, solista Bjork a provocat scandal in China dupa ce, la finalul unui concert in Shanghai, a strigat "Tibet" atunci cand a terminat de cantat melodia "Declare Independence".

Björk - Declare Independence: