Pentru prima data in ultimii 30 de ani, Rusia nu a reusit sa lanseze pe orbita cargoul spatial Progress. Inainte de atinge inaltimea fixata, nava s-a prabusit in regiunea Altai. Din cauza situatiei exceptiei creata, echipajul aflat in prezent la bordul Statiei Spatiale Internationale ar putea reveni pe Pamant mai devreme. Seria esecurilor cosmice demonstreaza starea precara in care a ajuns industria de resort, dar incidentele nu vor conduce la schimbari de cadre, cred expertii, citati de Gazeta.ru.

Progress, fixat pe o racheta SoyuzFoto: Agerpres

Progress urma sa transporte pe ISS peste 2,6 tone de incarcatura: aparatura stiintifica, carburant pentru mentinerea statiei pe orbita, produse alimentare, apa si oxigen pentru astronauti.

In prezent, la bordul laboratorului orbital se afla sase oameni: trei rusi, doi americani si un japonez. Specialistii sunt de parere ca, in noile conditii, unul dintre cei trei membri ai echipajului rus va fi readus de urgenta la sol, pentru ca proviziile au devenit limitate. „Pe ISS exista o rezerva de carburant, oxigen, alimente si apa. Ea este prevazuta pentru aproximativ 2-3 luni. Cu alte cuvinte, pierderea navei Progress nu poate fi catalogata drept critica. Totusi, avand in vedere ca navetele americane nu mai zboara, nu este exclusa o reducere a echipajului”, a declarat Serghei Puzanov, expert in domeniul pilotarii aparatelor cosmice.

Urmatoarea lansare a navei Progress spre ISS a fost programata pentru 28 octombrie. Foarte posibil, data va fi modificata. Alta importanta lansare, dar de pe cosmodromul Plesetk, a fost stabilita pentru 26 august. Este vorba de plasarea pe orbita, cu ajutorul rachetei purtatoare Soyuz-2, a satelitului de comunicatii GLONASS-M. Deocamdata nu exista informatii privind o eventuala amanare a acestei lansari.

In schimb, lansarea rachetei Soyuz TMA-22, care ar urma sa transporte pe ISS, la 22 septembrie, un nou echipaj, ar putea fi amanata.

Problema este a treapta a treia a rachetei purtatoare Soyuz-FG, care face parte din rachetele pilotate Soyuz. Aceasta este dotata cu un motor similar celui de pe Soyuz-U, din componenta Progress.

In ultimele cinci zile este al doilea caz de lansare nereusita a unui aparat cosmic. La 18 august, racheta purtatoare Proton nu a reusit plasarea pe orbita a celui mai costisitor dintre satelitii rusi - Ekspress-AM4. La cinci zile dupa incident si pierderea oricarui legaturi, Roskosmos a anuntat ca aparatul a fost gasit pe o orbita eliptica, dar care nu permite folosirea satelitului conform destinatiei sale.

Agentia spatiala Roskosmos a anuntat ca naveta cargo ruseasca Progress M12-M lansata miercuri cu destinatia Statia Spatiala Internationala nu a reusit sa atinga orbita corecta si s-a prabusit pe Pamant.

Roskosmos a precizat, intr-un comunicat, ca o problema a aparut in secunda 325 de zbor.

"La capatul a 350 de secunde de zbor, o cadere de presiune a fost inregistrata in rezervorul de carburant, dupa care contactul a fost interupt", a declarat o sursa, pentru agentia oficiala Itar-Tass.